Aviosaobraćaj: Kako sprečiti novog Lubica?

Francuski istražni organi BEA predlošili su da se preispita važeća regulativa, uključujući i poverljvosti podataka o zdravstenom stanju pacijenta koje ugrožava opštu bezbednost, a kako bi se ubuduće sprečio slučaj sličan slučaju nemačkog kopilota Andreasa Lubica. Predlog je adresiran na Evropsku agenciju za vazdušni saobraćaj kao i na države članice EU.

Andreas Lubic

Prema predlogu francuskih istražnih organa, zdravstveni radnici bi mogli da budu obavezani da u takvim slučajevima informišu nadležne službe. Sada je, kako povodom oglašavanja francuske istrage pišu evropski mediji, obaveza poverljvosti različito regulisana od zemlje do zemlje.

Avion nemačke kompanije Germanwings namerno je iznad fransuskih Alpa, a na letu izmedju Barselone i Diseldorfa 24. marta 2015. godine, oborio kopilot Andreas Lubic, kome je, prema dosadašnji nalazima istrage, lekar 10. marta preporučio bolničko lečenje pošto je dijagnostifikovao moguću psihozu. Pri padu aviona život je izgubilo svih 150 putnika i članova posade.

Fancuska istraga u danas prezentiranom izveštaju nije predložila promene regulative oko zatvaranja vrata pilotske kabine, kojim se mehanizmom sprečava upad terorista u kokpit, ali je ranije u mnogim avio-kompanijama uvedena praksa obaveznog prisustva dve osobe u kabini, pored pilota i jedne poverljive osobe koju bi odredila kompanija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com