Bajden: Znam da Vučić mnogo nervira Ruse

Zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država izuzetno cene odluku Srbije da se oslobodi zavisnosti od ruskog gasa i dobro im je poznato da se premijer Srbije zbog takve politike zamera Rusiji.

To je Džozef Bajden, potpredsednik SAD, rekao Aleksandru Vučiću, premijeru Srbije, prilikom susreta u Vašingtonu, saznaje Danas iz diplomatskih izvora. Kako prenose izvori lista, Bajden je u više navrata izrazio zadovoljstvo namerom Aleksandra Vučića da diverzifikuje izvore gasa, ističući da izuzetno ceni „hrabrost predsednika Vlade Srbije kada sam odlučuje ko je partner Srbiji“.

vučić i bajden

„Bajden je rekao i da zna da Vučić svojom politikom nervira Ruse“, prenose za list Danas diplomatski izvori.

Prema njihovim rečima, Džozef Bajden je istakao da je diverzifikacija gasa jedan od najvažnijih faktora za stabilnost države Srbije.

„Bajden je rekao da razume odnose Srbije sa Rusijom i da izuzetno ceni hrabrosti koju Aleksandar Vučić pokazuje kada sam odlučuje ko je partner Srbiji. Rekao je i da poštuje našu odluku da diverzifikujemo izvore gasa, da je to važno za stabilnost zemlje. Bajden je istakao i da zna da Aleksandar Vučić mnogo nervira Ruse tom svojom politikom“, rečeno je Danasu u diplomatskim izvorima.

„Srbija je dobila pohvale Svetske banke za ekonomske reforme i to je znak da je Srbija sigurna zemlja za investiranje“, napisao je premijer Aleksandar Vučić na Tviteru nakon razgovora sa direktorom te međunarodne institucije Džim Jong Kimom. On je novinarima u Vašingtonu, posle tog sastanka, rekao da je Svetska banka zadovoljna onim što je Srbija do sada uradila i da između naše zemlje i te finansijske institucije nema otvorenih pitanja i razmimoilaženja u stavovima, ali da predstoji još teškog posla.

Premijer je preneo i reči direktorke kancelarije Svetske banke za Jugoistočnu Evropu Elen Goldstin, koja je kazala da će Srbija, ukoliko nastavi sa reformama bez obzira na težinu situacije u kojoj se nalazi, uskoro u regionu biti ubedljivo najbolja zemlja.

„To nije mali podstrek i na nama ostaje da radimo vredno i dobro i siguran sam da ćemo u Svetskoj banci imati dobrog partnera“, rekao je Vučić.

Upitan da li Srbija ima problem sa odobrenim, ali nerealizovanim kreditima Svetske banke, Vučić je rekao da to nije veliki i odlučujući novac za državu i javne finansije.

„To je naša nedovoljna sposobnost da procenimo da li su nam neki krediti potrebni, ali to je manji problem. On će se rastezati godinu ili dve, ali to je svejedno, kad govorimo o državi i javnim finansijama, to nije beznačajan, ali ni odlučujući ni velik novac“, kaže Vučić.

Vučić je naveo da Srbija sad ima priliku da se pozicionira za sledećih 50 godina kao država koja štiti evropske vrednosti i vrednosti savremenog čovečanstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com