Bebo, dobrodošla: Od sada prijava novorođenčadi odmah u porodilištu!

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave predstavilo je projekat „Bebo, dobrodošla na svet“, kojim se planira da se kompletna prijava novorođenčadi obavlja odmah u porodilištu.

bebe

„Građani Srbije od 2016. godine više neće morati da obilaze mnogobrojne šaltere da bi, na primer, prijavili rođenje deteta i obezbedili drugu dokumentaciju. Od sada će sve to da se sprovodi na jednom mestu – u samom porodilištu. Na taj način će građani biti pošteđeni obilaska mnogobrojnih šaltera i moći će da uštede pribavljanje od 20 do 50 dokumentara, u zavisnosti od toga da li imaju potrebu za određenim socijalnim davanjima koja su do sada sami pribavljali i nosili državnim institucijama nadležnim za te vrste postupaka“, navodi se u saopštenju Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

To znači da će majka u porodilištu detetu moći da da ime, odredi adresu stanovanja, državljanstvo, dakle sve ono što se inače završava kod matirača, u lokalnom MUP-u, u Fondu za zdravstveno osiguranje.

Kada su dokumenta u pitanju, poput zdravstvene knjižice, izvoda iz matične knjige rođenih ili prijava prebivališta, ona će od sada stizati na adresu roditelja.

Ova usluga će se primenjivati u svih 76 porodilišta u Srbiji, a Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave pozvalo je i privatna porodilišta da se uključe u projekat „Bebo, dobrodošla na svet“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com