Bilo kuda vinjete svuda

Ministarka za saobraćaj u Vladi Srbije Zorana Mihajlović najavila je da bi od leta mogle da budu uvedene vinjete na svim autoputevima u Srbiji, a razmatra se i uvođenje tog sistema plaćanja putarina i na putevima prvoga reda. Ministarka je dodala da će naš sistem vinjeta biti sličan onome u Sloveniji i Mađarskoj.

Primera radi, s obzirom da je najavljeno i da će cene vinjeta u Srbiji biti na nivou cena u Sloveniji i Mađarskoj, iako se naši putevi s njihovima ne mogu ni porediti, u Sloveniji se za vinjetu za putnički automobil na godišnjem nivou mora izdvojiti 110 evra, na mesečnom 30, a za jednonedeljnu 15 evra. Slovenačke cene su ujedno i jedne od viših, pokazalo je naše istraživanje.

Prema evidenciji lista Handelsblat putarina se plaća u mnogim evropskim i vanevropskim zemljama.

Sistem vinjeta imaju, recimo Austrija i Švajarska. U Austriji se mogu kupiti vinjete za deset dana (8,5 evra), dva meseca (24,80 evra) i godinu dana (80,70 evra). U Švajcarskoj se putarina naplaćuje na svim autoputevima, godišnja vinjeta košta 33 evra, a za prolaz tunelima plaća se posebno.

Zbog potrebe povećanog ulaganja u putnu infrastrukturu, a pod posebnim pritiskom koalicionog partnera iz Bavarske, putarinu će na svojim autoputevima od 2016. godine uvesti i Nemačka. Putarinu će plaćati samo stranci. Mada je Ministarstvo saobraćaja Nemačke izmenilo prvobitni predlog zakona za uvođenje ovog nameta, kako bi izbeglo prigovore o nedopuštenoj diskriminaciji građana drugih članica EU, Austrija se još dvoumi oko toga da li da pokrene pravne mahanizme za osporavanje ove nemačke odluke. Očekuje se da Nemačka od ove putarine godišnje ubere 500 miliona evra.

U Italiji se na većini autoputeva plaća putarina 5 evra na 100 kilometara, a samo na pojedinim delovima pojedinih autoputeva plaća se paušal.

I u Francuskoj se za korišćenje većine puteva plaća putarina od 5 evra za predjenih 100 kilometara i ekstra doplata za korišćenje tunela.

Španske putarine su među najvećim u Evropi:prosečno 8 evra na 100 kilometara, a grčke su medju najnižim u Evropi: putarina od 1 do 3,5 evra plaća se na 10 deonica pojedinih autoputeva, recimo na deonici Solun-Atina.

U Danskoj se putarina plaća na pojedinim deonicama autoputeva, recimo na mostovima koji tu zemlju povezuju sa drugim zemljama. Putarina košta od 29 do 34 evra.

Prema evidenciji Handelsblata, putarina se uglavnom naplaćuje u istočnim državama SAD i Kaliforniji. Ulazak u San Francisko preko čuvenog Golden Gate staje 5 dolara.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com