Blagojević: Imamo trećinu novca potrebnog za sanaciju

Direktor Kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenim područjima Vlade Republike Srbije Marko Blagojević izjavio je danas da će Srbija za sanaciju posledica prošlogodišnjih poplava imati raspoloživu trećinu sume od 1,7 milijardi evra, koliko iznosi ukupna šteta.

On je naveo da je do sada približno 20.000 porodica dobilo pomoć u novcu za oštećene stambene objekte u iznosu od 4,7 milijardi dinara, i potvrdio da će Srbija uskoro moći da koristi i sredstva iz Fonda solidarnosti EU.

Prema njegovim rečima, ta sredstva mogu da koriste zemlje koje pretrpe štetu čiji je iznos 0,6 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a šteta u Srbiji je osam puta veća i dostigla je 4,8 odsto BDP-a.

Fokusirali smo se na obnovu, a ne na štetu i pomogli pre svega ljudima čije su kuće oštećene ili srušene u poplavama, nakon čega smo započeli obnovu infrastrukture za zaštitu od poplava, precizirao je Blagojević.

Direktor Kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenim područjima je, sumirajući rezultate do sada urađenog, naveo da su sazidane 224 nove kuće, a da su 164 porodice dobile novac za novu kuću tamo gde izgradnja nije bila moguća na mestu starih objekata.

Na 97 lokacija, kako je dodao, ili su završeni, ili će uskoro biti završeni radovi za sanaciju objekata za zaštitu od poplava.

Blagojević je ukazao na to da su klizišta možda i najveći problem, i saopštio da je, prema grubim procenama, 25 odsto teritorije Srbije pod rizikom od klizišta.

Radimo na izradi detaljnog katastra klizišta, kako bismo znali odakle i kakvi rizici prete, istakao je on i dodao da je reč o poslu koji ne može da se završi brzo, kao ni Studija o zaštiti od plavljenja u basenu Kolubare.

Blagojević je podsetio na to da je poslednje urbano plavljenje u Obrenovcu bilo 1982. godine, i napomenuo da ćemo za 10 do 12 meseci imati tačnu sliku šta treba da se uradi u basenu da bi se sprečilo urbano plavljenje.

On je rekao da je obezbeđeno približno 70 miliona evra za finansiranje izrade novih objekata za zaštitu od poplava.

Nismo bili svesni rizika i opasnosti koje poplave za nas predstavljaju. Sada jesmo, i po prvi put pristupamo tome na sistemski organizovan i ozbiljan način, poručio je Blagojević i potvrdio da će proces biti nastavljen sve do potpune obnove.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com