Bogićeviću određen pritvor do 30 dana

Vlasniku koncerna Farmakom MB Miroslavu Bogićeviću određen je pritvor do 30 dana, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Bogićeviću, kao i još šestoro saosumnjičenih u slučaju malverzacija u Privrednoj banci Beograd, ostaće u pritvoru još 30 dana zbog opasnosti od bekstva i uticaja na svedoke.

Miroslav Bogićević je uhapšen u ponedeljak na aerodromu Nikola Tesla prilikom pokušaja da napusti zemlju. On se sumnjiči da je uzimanjem kredita bez pokrića oštetio Privrednu banku i državu Srbiju za više miliona evra.

Uhapšeno je još šest osoba iz Farmakoma i Privredne banke, među kojima je i Miodrag Salaj predsednik kreditnog odbora Privredne banke. Sumnja se da su počinili krivično delo – zloupotreba službenog položaja, kada su u periodu od oktobra 2012. do marta 2013. godine na osnovu prethodnog dogovora omogućili da Privredna banka Beograd odobrava kredite privrednim društvima čiji je jemac bio Farmakom MB.

Kako navodi MUP, cilj je bio da ta privredna društva sredstva iz dobijenih kredita u vidu pozajmice istog dana prebace koncernu Farmakom MB kao krajnjem korisniku, a sve u nameri pribavljanja imovinske koristi Farmakomu, a na štetu Privredne banke.

U navedenom periodu Privredna banka Beograd je bez adekvatnog sredstva obezbeđenja, odnosno samo uz pokriće menicama, odobrila kredite za privredna društva: Evroguma-BBS – 2 miliona evra, Eko fokus – 1,8 milina evra, Inmold – 1,9 miliona evra, Olimpikus – BP 1,88 miliona evra, Profito trejd – 1,88 miliona evra, Vadra-prom – 1,69 miliona evra, Amator – 1,69 miliona evra, Fermin – milion evra i 60 miliona dinara i Mihmil – 1,33 miliona evra.

Krediti nisu vraćeni Privrednoj banci čime je ona oštećena za 15.140.000 evra i 60 miliona dinara.

Farmakom MB d.o.o. Šabac krovna firma poznatog šabačkog biznismena Miroslava Bogićevića nalazi se u stečaju od 12. septembra ove godine. Tog dana je Privredni sud u Valjevu doneo rešenje o otvaranju stečaja nad tom firmom pošto joj je račun bio u neprekidnoj blokadi u trajanju od 518 dana, od aprila 2013. do septembra 2014. godine.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com