Boljim obrazovanjem do ekonomskog blagostanja zemlje

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da napredak Srbije nije moguć bez razvoja ekonomije zasnovane na znanju i inovacijama, i najavio da će naredna godina biti godina reformi u sferi obrazovanja i zdravstva.

vučić

Vučić je na otvaranju konferencije “Inovacije i transfer znanja – mogućnosti saradnje između Srbije i Italije” rekao da bez drugačijeg, uspešnijeg i modernijeg obrazovanja nema napretka u ekonomiji, produktivnosti i rastu.

Prema njegovim rečima, istraživanje, razvoj i inovacije od ključnog su značaja u pokretanju i održavanju razvoja srpskog društva.

Bez „pametnog rasta“, odnosno ekonomije zasnovane na znanju i inovacijama, svi teški koraci koje smo preduzeli ne bi bili dovoljni, i zato je veoma važna spremnost na sticanje novog znanja i razvoj preduzetničkog duha, naveo je premijer.

Mislim da jednu od osnovnih potreba društva, potrebu za ekonomskim blagostanjem, možemo da zadovoljimo samo još boljim obrazovanjem, ukazao je on.

Neophodno je da nauka služi široj društvenoj koristi i da se poveća stepen njene primene u privredi, za šta će biti potrebne različite stimulativne mere, kao i viši stepen zaštite intelektualne svojine, dodao je Vučić.

Srbija je, kako je poručio, spremna da uči od svojih prijatelja Italijana, koji su postigli značajan napredak u toj oblasti i znaju formulu za „pametan rast“.

Ambasador Italije u Srbiji Đuzepe Manco naglasio je da Italija zajedno sa Srbijom radi na ostvarivanju zajedničke budućnosti u Evropi, pri čemu će, u tom smislu, ključnu ulogu imati razvoj obrazovanja, nauke i transfer znanja.

Manco je naveo da su podrška malim i srednjim preduzećima, naučno istraživanje i tehnološki transfer reči koje ljudi razumeju, i to je ono što predstavlja budućnost.

Ova inicijativa je veoma važna za odnose između dve zemlje, koji su iskreni i duboki, istakao je ambasador i podsetio na to da je Protokol o kulturnoj i naučnoj saradnji Srbije i Italije već potpisan i da su postignuti značajni rezultati na tom planu.

Predsednik Naučnog parka AREA Adrijano de Maio rekao je da ta institucija odražava nauku i tehnologiju čitave Italije, a njegova osnovna misija jeste upravo transfer tehnologija i valorizacija tehnoloških istraživanja i obrazovanja.

Maio je istakao da želi da odnosi Italije i Srbije postanu operativni i da se saradnja ne zaustavi samo na pismima o namerama, već da se donese efektivan plan rada.

Predsednik Nacionalne agencije za mikrokredite Mario Baćini objasnio je da ta agencija deluje kao javna organizacija, kako u Italiji, tako i u ostatku sveta, i da nudi odgovarajuće instrumente mikrofinansiranja u cilju borbe protiv siromaštva.

Imamo bliske odnose sa svim drugim organizacijama, pristup EU resursima, a intenzivno smo radili i na programima internacionalizacije mreža mikropreduzeća, pri čemu možemo da prenesemo najbolja iskustva iz Italije, zaključio je Baćini.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com