Brisel: Postignut dogovor o telekomunikacijama

Na pregovorima delegacija Beograda i Prištine, koje predvode premijer Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Isa Mustafa, dogovoreno da Srbija ima svoju telekomunikacionu kompaniju na Kosovu i Metohiji, javlja RTS.

vučić

Član srpske delegacije general Dragan Vladisavljević rekao je da je postignut dogovor i da će Srbija imati svoju telekomunikacionu kompaniju na Kosmetu.

Iako je sporazum o telekomunikacijama postignut, on neće biti potpisan sve dok se ne postigne dogovor i o ostalim tačkama o kojima se u Briselu pregovara.

Na dnevnom redu su još i formiranje Zajednice srpskih opština, energetika, kao i sloboda kretanja preko mosta u Mitrovici.

Pregovori u Briselu ušli su u peti sat. Počeli su odvojenim sastancima dveju delegacija sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini, nakon čega je oko 10 časova počeo trojni sastanak, javlja izveštač RTS-a.

„Dijalog Beograda i Prištine je u toku i u centru pažnje su četiri teme – energetika, Telekom, Zajednica srpskih opština i sloboda kretanja preko mosta u Mitrovici“, izjavila je portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Rej.

Kancelarija Evropske službe za spoljne poslove saopštila je ranije da će dve strane na sastanku nastojati da finalizuju četiri sporazuma. Pretpostavlja se da će biti najteže da se postigne dogovor o energetici, jer Priština traži da bude vlasnik distributivnog sistema, što je za Beograd neprihvatljivo.

Očekuje sa da tokom razgovora, između ostalog, budu postignut sporazum o okviru i principima za uspostavljanje ZSO, odnosno o tome da Zajednica ima izvršna ovlašćenja, čemu se Priština protivi.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je juče da srpska delegacija odlazi u Brisel u nadi da će najvažnija pitanja za srpski narod na Kosovu i Metohiji biti rešena.

Kosovski premijer Isa Mustafa napisao je danas na svojoj Fejsbuk stranici da je veliki interes da kosovske vlasti sa uspehom okončaju sporazume sa Beogradom u nekoliko oblasti, uz posredovanje EU i podršku SAD.

U Beogradu je ranije rečeno i da će se za pregovaračkim stolom razgovarati i o slučaju Olivera Ivanovića.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com