Bugarski: Mere ministarstva poljoprivrede su glupost

Predsedavajuća Upravnog odbora Centralne asocijacije proizvođača mleka Vojvodine Sanja Bugarski izjavila je za Ekonomske Vesti da su mere za zaštitu domaćih proizvođača mleka, koje će prema pisanjima beogradskih medija uvesti ministarstvo poljoprivrede, „glupost“.

„Mi to nismo ni tražili od njih. Mi kao prvo nismo još uvek tržište i zemlja koja sebi može da priušti sir, koji je kod nas luksuz. Sir se i do sada uvozio u smešnim količinama. A, maslac u maloprodaji je takođe smešna stavka, jer najveći uvoznici maslaca su konditori koji uvoze maslac u velikim paketima koji odmah idu u konditorsku industriju. Oni ako su to uveli na sir i maslac u maloprodaji… to je notorna, mogu slobodno reći, glupost“, rekla je Bugarski.

Vlada Republike Srbije odlučila je da poveća „posebne dažbine“ za uvoz mlečnih proizvoda, sira i maslaca iz EU i to za sir sa sadašnjih 10 do 15% na 32 do 47,5% i za maslac u maloprodaji sa 14,8 na 37,1%, kako bi zaštitila domaće proizvođače nakon odluke EU da od 1. aprila ukine kovte za proizvodnju mleka, koje su na snazi još od početka 1980-ih.

Bugarski je kazala da država treba da uvede carine i prelemane na mlečne proizvode, a ne „posebne dažbine“ u maloprodaji..

„To su stvari koje apsolutno ne znače ništa, bolje da nije uradila (ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković prim.aut)  ništa nego što radi takve stvari. Ono što treba da se uradi to su carine i prelemani na mleko, mlečne proizvode, kondenzovano mleko, mleko u prahu, maslac… znači sve ovo što sam vam sada nabrojala to su stvari koje ugrožavaju ovo malo proizvodnje u Srbiji. A, sirevi i maslac u maloprodaji – je apsolutno smešno, ne znam sa čime da vam uporedima ali razumeli ste šta sam htela reći“, zaključila je Bugarski.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com