Čanak: Napisali su glup zakon, sad nek snose posledice

„Shvatili su da su napisali glup zakon i ne mogu to da prebace na nas, jer da su s nama pregovarali, kao što je trebalo, mogli su da kažu – eto, to ste vi upropastili“, rekao je u razgovoru za Ekonomske Vesti Branislav Čanak, predsednik Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“.

On je dodao da je sada jasno da Vlada Srbije neće da snosi posledice za doneseni Zakon o radu, u šta spada i određivanje minimalne cene rada, za koju su sindikati izračunali da treba da iznosi 137,9 dinara po satu.

„To je toliko jednostavno. U članu 112. Zakona o radu lepo piše: uzima se u obzir ovo, ovo i ovo. To se lepo sabere i dođe se do minimalne cene rada. To može da uradi svako na svetu“, kaže Čanak.

Lider UGS „Nezavisnost“ otkriva i da na sastancima Socijalno-ekonomskog saveta, koji konsenzusom treba da donese odluku o minimalnoj ceni rada, niko sem sindikata nije napravio računicu minimalne cene rada.

„Računica se osporava samo na jedan mogući način – kontra-računicom. Ako kažu da ova naša računica nije tačna onda neka pokažu svoju. Ali niko sem nas nije doneo svoju računicu. Kako mogu da lupetaju, sram ih bilo! Gde je njihova računica? Oni nemaju argumenata, oni našu računicu osporavaju na osnovu toga što su barabe, eto, to je njihova računica. Ja razumem da su rekli ovde ste pogrešili, 2 i 2 nije 5, pobogu ljudi 2 i 2 je 4“, ističe Branislav Čanak i dodaje: „Niko od njih nije posumnjao u našu računicu. Samo su rekli ne može, nema para. Ma ko govori o tome da nema para. Zakon jasno predviđa ovo, zakon ste doneli pre 42 dana, a ne pre 42 godine! Što ste to napisali? Oni samo teraju dalje bez argumenata“.

Čanak je još jednom poručio sagovornicima u Socijalno-ekonomskom savetu da je reč o čistoj matematičkoj činjenici.

„Oni nama ne mogu da ospore da je 2 + 2 = 4. Ako se matematika stavlja pod znak pitanja onda smo kao društvo otišli dođavola, gotovo je. To nije bio naš stav i naš zahtev, mi smo samo uzeli olovku i izračunali. Oni su mogli da kažu: vi ste glupi sindikalci, ne znate da računate, evo kako to izgleda. Ali ne, to niko nije uradio. Tako šibicari rade, manguparija obična“, kaže Čanak.

Na naše pitanje na šta je mislio ministar rada Aleksandar Vulin kada je sindikatima indirektno poručio da ne mešaju članove 111. i 112. novog Zakona o radu, Branislav Čanak oštro odgovara: „On nema pojma! Ne znam na šta je on mislio. Prvo, on nema prava da govori u ime Socijalno-ekonomskog saveta. Ko je njega ovlastio? S kojim pravom on to govori? Drugo, on brka dva člana zakona koji su potpuno različiti. Samo prave zabunu, namerno prave zabunu!“

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com