CEKOR: Kina da pomogne Srbiji da pređe na zelenu energiju

Centar za ekologiju u održivi razvoj (CEKOR) saopštio je danas da bi Srbija novac koji planira da potroši na izgradnju termocentrale Kostolac B trebala da preusmeri na izvore obnovljive i čiste energije (pošumljavanje, geotermalna energija, solarna, vetro, hidro energija).

„Srbija na primer, svojim budžetom garantuje za novu termocentralu u Kostolcu što je oko 1 milijarde evra (dug Srbije i privrede Srbije je oko 27-30 milijardi evra), što je državna pomoć koja je po pravilima Energetske zajednice nedozvoljena. Strategija energetike i procena uticaja na životnu sredinu projekta Kostolca B, nikada nisu razmatrale niskokarbonski scenario, kršeći tako i Direktivu o proceni uticaja na životnu sredinu i Arhusku konvenciju. Možda najvažnije od svega, posao izgradnje termocentrale Kostolac B i rudokopa je direktno dodeljen bez javnog tendera, kršeći obaveze tenderskih procedura i državne pomoći“, navedeno je u saopštenju CEKOR-a.

„Nije jasno kako Srbija planira biti konkurentna, kada je poznato da već sada u Evropi postoji preko 20% viška ugljenih kapaciteta za proizvodnju struje. Češka kompanija ČEZ je prošle godine na primer izvezla preko 14 TWh struje što je oko 4 ukupne potrošnje struje svih domaćinstava u Srbiji.“

U saopštenju se dalje navodi da je isplativost termocentrale Kostolac B upitna, a da bi ulaganje tog novca u izvore obnovljive energije donelo 4-10 puta više koristi kroz uštede, smanjenje zagađenja, nova radna mesta, poreze itd.

„Pozivamo vladu Srbije i partnere iz Kine da u okviru samita (Beogradski susret) razmotre širi kontekst investicionih ulaganja, kako se mi građani Srbije ne bi kajali za ishitrene investicione odluke.“

CEKOR je pozdravio interes Kine da podrži razvoj saobraćajne infrastrukture na jednom od najkritičnijih koridora i čvorišta u Srbiji i celoj jugoistočnoj Evropi – most kod Zemuna (deo projekta obilaznice oko Beograda).

Samit lidera Kine i 16 zemalja istočne i centralne Evrope, među kojima je i Srbija, na programu je 16. i 17. decembra u Beogradu.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com