Cela Evropa se trese zbog švajcarskog franka, ali ne i NBS

Domaće devizno tržište nije bilo značajnije uzdrmano današnjim turbulencijama iz međunarodnog okruženja, saopštila je Narodna banka Srbije povodom takozvanog puštanja kursa švajcarskog franka koje je rezultatovalo potresom na finansijko-ekonomskom tržištu Evrope.

„Ipak, imajući u vidu aktuelna kretanja, Narodna banka Srbije će i dalje pažljivo pratiti promene vrednosti najvećih svetskih valuta i nastojati da umanji prelivanje negativnih posledica na domaće tržište. Takođe, Narodna banka očekuje da će svi eventualni zastoji na domaćem deviznom tržištu u trgovini švajcarskim frankom biti otklonjeni u što kraćem roku, odnosno da će biti obezbeđeno redovno obavljanje svih transakcija“, poprilično neodređena je bila centralna banka u saopštenju.

O svojevrsnoj agoniji u kojoj se nalaze svi građani koji imaju kredite u švajcarskim francima, Narodna banka Srbije je samo kratko poručila da će „naročito pažljivo pratiti posledice ovih promena po stabilnost finansijskog sistema, imajući u vidu položaj korisnika stambenih kredita ineksiranihu švajcarskim francima“.

S druge strane, u Hrvatskoj, ministarstvo finansija je odmah održalo sastanak sa Udrugom Franak, koja se bavi zaštitom građana koji su uzimali kredite u švajcarskim francima.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com