Da li biste kupili struju od Naftne industrije Srbije?

Građani verovatno nisu upoznati sa činjenicom da Naftna industrija Srbije proizvodi i struju. Kako je sam NIS saopštio, njihova proizvodnja električne energije dostigla je 7,3 MW, što je dovoljno za snabdevanje više od 1.000 domaćinstava.

NIS u svom sastavu ima ukupno 7 malih elektrana koje struju proizvode od gasa. Samo u toku prošle godine ta kompanija je u rad pustila četiri nove male elektrane.

Već tokom 2014. godine NIS je počeo da prodaje struju, čije je postao jedini proizvođač u Srbiji, uz neprikosnovenu Elektroprivredu Srbije, koji struju isporučuje na slobodnom tržištu.

„Plan kompanije NIS je da u toku 2015. godine nastavi sa projektima u oblasti energetike. U saradnji sa ‘Gaspro energo holdingom’ počeće izgradnja Termoelektrane-toplane Pančevo, koja će proizvoditi električnu i toplotnu energiju, a procenjena vrednost ukupne investicije je 170 miliona evra“, saopštili su iz NIS.

U toku ove godine NIS će u rad pustiti još dve male elektrane – na naftnim poljima Sirakovo i Velebit,a  njihova ukupna snaga iznosiće 4,3 MW. U rad će biti puštena i elektrana na gasnom polju Ostrovo, snage od 4,5 MW.

Plan Naftne industrije Srbije je da ove godine razvije trgovinu električnom energijom u Srbiji, ali i u zemljama u okruženju. U toku je, saopštili su iz NIS-a, dobijanje licenci za obavljanje ove delatnosti u NIS-ovim zavisnim društvima van Srbije.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com