Deda Mraz akcija: Privedeno 79 ljudi zbog korupcije, među njima i Milosavljević, Žunić…

Ministarstvo unutrašnjih poslova privelo je 79 osoba osumnjičenih za zloupotrebe službenog položaja, zloupotrebe pri javnim nabavkama, pranje novca, davanje i primanje mita. Za još pet osoba se traga.

mup2

Među 79 uhapšenih su i nekadašnji ministar Slobodan Milosavljević, Zorana Marković, bivša direktorka Agencije za borbu protiv korupcije, biznismen Željko Žunić, vlasnik „Beohemije“, Mila Jezdimirović bivša direktorka Dunav osiguranja i bivša Dačićeva savetnica, sekretar za urbanizam i građevinske poslove Beograda Nenad Komatina, Dušan Protić bivši pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija, Zoran Šćepanović, predsednik UO Vojvodina, Dobrivoje Sudžum, bivši pomoćnik ministra trgovine Milosavljevića, Zoran Radoman pokrajinski Sekretar za finansije, Radmila Spasić, predsednik UO Delta invesment, Irmenji Ferenc bivši predsednik opštine Ada, Bilicki Zoltan predsednik opštine Ada i drugi.

Stefanović je na vanrednoj konferenciji za novinare naveo da je reč o krivičnim delima pranja novca, zloupotreba položaja, falsifikovanja isprava, falsifikovanja službenih isprava, navođenja na overavanje neistinitog sadržaja, primanja mita, nesavesnog rada u službi i zloupotreba u proceduri javnih nabavki.

On na konferenciji za nedije nije govorio puna imena uhapšenih već samo njihove inicijale i funkcije.

Činjenjem tih dela, kako je precizirao, naneta je šteta od 7,8 milijardi dinara, odnosno 100 miliona evra, budžetima Srbije i AP Vojvodine, Gradu Beogradu, Železari Smederevo, Republičkoj direkciji za imovinu, Dunav osiguranju, Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Agenciji za borbu protiv korupcije i drugim organima.

On je istakao da su među uhapšenima jedan bivši ministar, dva nekadašnja pomoćnika ministra, više predsednika opština, direktora javnih preduzeća i privatnih preduzetnika, dok se za još pet lica traga.

Prema njegovim rečima, oni su uhapšeni zbog korupcije u 20 različitih slučajeva, pri čemu su istrage vođene od 2004. godine do danas.

Najveće zloupotrebe odnosile su se na malverzacije sa građevinskim zemljištem. Svako od koruptivnih dela je štetno, iako nisu nanete jednake štete u smislu novčanog iznosa, ali su u smislu društvene opasnosti jednako problematična ta dela, rekao je Stefanović.

On je ukazao na to da će u redovnom postupku protiv još 39 lica biti podnete krivične prijave.

mup

Jedan od najvažnijih ciljeva Vlade jeste borba protiv korupcije, u čemu se neće stati i neće biti pošteđenih, poručio je ministar.

On je dodao da su najveći deo tereta podnele Kriminalistička policija i beogradska policija, dok se sa tužilaštvom intenzivno radilo na rasvetljavanju tih slučajeva u prethodnim mesecima.

Istrage su vođene u različitim periodima, ali finalizacija je obavljena poslednjih godinu dana, preneo je Stefanović.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com