Dodeljene nagrade „Turistički cvet“ i EDEN

Turistička organizacija Srbije (TOS) obeležila je danas Svetski dan turizma dodeljivanjem nagrada „Turistički cvet“, ali i priznanja „Izuzetne destinacije Evrope“ (EDEN).

U kategoriji Turistička organizacija nagradu je odnela TO grada Subotice, dok je u kategoriji Turistička manifstacija pobedila „Zlatne ruke“ Sokobanje.

Beogradski hotel Skver najn i seosko domaćinstvo „Ivanjički konaci“, podelili su nagradu u kategoriji Ugostiteljski objekat za smeštaj.

U kategoriji Organizacija ili pojedinac za doprinos unapređenju turizma i podizanja kvaliteta turističkih usluga nagradu su dobili JP „Skijališta Srbije“ i rediteljka Marijana Petrović.

Kada je reč o konkursu za izbor „Izuzetne destinacije Evrope“, koja se prvi put organizuje u našoj zemlji, pobednik je opština Knjaževac, dok su za prateće destinacije izabrani Kovačica, Topola, Kučevo i zajednička kandidatura Nove Varoši i Prijepolja.

Izabrane destinacije u Srbiji biće uvrštene u „Mrežu izuzetnih destinacija Evrope“ (EDEN Network).

Ovaj izbor organizovan je sa ciljem da se prepoznaju i nagrade destinacije koje razvijaju turističku ponudu na promociji teritorijalno-specifičnog nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Ministar tgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić je na svečanosti povodom dodela nagrada rekao da turizam još uvek nema značaj koji bi trebalo da ima u ekonomskom oporavku i razvoju Srbije.

Prema njegovim rečima, turizam ima potencijal da bude važna privredna grana Srbije.

Kako je naveo, uprkos ekonomskoj krizi za sedam meseci ove godine povećao se broj stranih turista za 11 odsto i jedina smo zemlja u Evropi koja ima dvocifren rast.

U tom periodu najveći broj turista je iz Bosne i Hercegovine, dok su prvi put ruski turisti po broju noćenja zauzeli prvo mesto sa 91.000 noćenja, a primetan je i veliki porast broja kineskh turista za 36 odsto, dok se broj noćenja povećao za 47 odsto.

Ljajić je naveo i da je devizni priliv u odnosu na isti period prošle godine, povećan za 10,5 odsto i iznosi 345 miliona evra.

Govoreći o planovima, Ljajić je rekao da će do Nove godine biti izmenjen Zakon o turizmu koji se mora prilagoditi potrebama privrede, biće izrađena prva verzija Strategije razvoja turizma 2015. do 2020. godine, dok će već narednog meseca doći do liberalizacije viznog režima za putnike sa Bliskog Istoka, Indije, Japana…

Ljajić je tako izrazio nadu da će sledeće godine za turizam biti izdvojena veća sredstva iz budžeta kako bi pomagali sve manifestacije, projekte…

Direktorka TOS-a Gordana Plamenac je rekla da je turizam naša šansa, te da postignuti rezultati nisu spektakularni ali su dobri.

„Nemam profilisanu ponudu, nemamo dobru infrastrukturu, nismo imali nacionalnog avio prevoznika, nemamo dovoljno novca, ali smo uspeli da se nametnemo kao lider u regionu koji vredno radi na regionalnim porjektima, koji podržava ideju panevropskih ruta, da u prvi plan donese ono što nam je najkorisnije“ , istakla je Plamenac.

Govoreći o ciljevima, Plamenac je rekla da je to, između ostalog unapređenje veb-sajta, izlazak na društvene mreže…

Plamenac je istakla i da je turizam grana koja generiše najveći broj zaposlenih i najviši prihod.

Direktorka Turističke organizacije Nemačke Petra Hedorfer je rekla da se u Nemačkoj Beograd smatra novim Berlinom, da je u pitanju novi, uzbudljivi grad koji je ostvario izuzetan razvoj i činjenica da je privukao toliko gostiju je sjajna stvar.

Prema njenim rečima, mnogi Srbiju smatraju skrivenim blagom Evrope – destinacijom koja nudi različite mogućnosti za posete.

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport je, čestitajući opštinama koje su dobile nagradu EDEN, rekao da ima još mnogo mesta u Srbiji koje je vredno posetiti.

On je istakao da Srbija ima ogroman potencijal i Evropska delegacije će nastaviti da pruža veliku podršku razvoju tih potencijala.

 

Tanjug

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com