Dosta je bilo: Sud od Vlade traži da Vučićev kum objavi biografiju

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ saopštio je da je 19. februara Upravni sud presudio da Vlada Srbije mora da objavio biografiju Vučićevog kuma Nikole Petrovića.

dosta je bilo

Saopštenje prenosimo u celosti:

„Upravni sud je 19. februara presudio da Vlada Srbije mora da objavi biografiju Vučićevog kuma Nikole Petrovića.

Generalni direktor Elektromreže Srbije Nikola Petrović krije poslovnu biografiju jer je na funkciju postavljen nezakonito, bez minimuma potrebnih kvalifikacija. Petrović je simbol Vučićeve vlasti u kojoj vladaju neobrazovani, primitivni, potkupljivi kadrovi koji se ubrzano bogate.

Strateškim javnim preduzećem kao što je EMS, po zakonu, moraju da upravljaju stručnjaci koji imaju minimum završen fakultet. Po našim saznanjima Nikola Petrović ima samo dve godine Beogradske više poslovne škole.

Pokret Dosta je bilo zatražio je u maju prošle godine od Vlade da nam dostavi dokumentaciju na osnovu koje je upravo Nikolu Petrovića 2012. godine imenovala na mesto direktora EMS-a. Generalni sekretar Vlade je to odbio pozivajući se nezakonito na zaštitu Petrovićevog prava na privatnost. Najciničnije je bilo obrazloženje da bi otkrivanje takvih podataka moglo da naškodi njegovom ugledu. Pokret je zbog toga podneo tužbu Upravnom sudu.

U presudi Upravnog suda piše sledeće: “Po oceni suda iz obrazloženja osporenog rešenja i datih razloga ne može se utvrditi iz kojih činjenica i okolnosti tuženi izvodi zaključak da bi omogućavanjem tužiocu ostvarivanja prava na pristup traženih informacija, bilo ugroženo pravo kanidata, na koje se informacije odnose, na privatnost, ugled ili bilo koje drugo pravo“.

Pokret Dosta je bilo – Saša Radulović zalaže se za potpuno transparentno obavljanje javne vlasti. Biografije svih funkcionera moraju biti dostupne na sajtovima institucija, javnih preduzeća, fondova i agencija. Njihov radni učinak mora da se meri redovno na bazi jasnih kriterijuma. Samo tako možemo postići da državu vode profesionalci i da je njihov rad podložan javnom ocenjivanju i kontroli. Netransparentno poslovanje je osnovni uzrok korupcije koja se pod Vučićevom vlašću uvećava i uništava našu državu.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com