Dosta je bilo: Vučićev kum, direktor EMS – lažni ekonomista

Pokret „Dosta je bilo – Sađa Radulović“ optužio je direktora Elektromreža Srbije Nikolu Petrovića da se lažno predstavlja kao diplomirani ekonomista.

Dosta je bilo

Saopštenje prenosimo u celosti:

„Nikola Petrović, kum Aleksandra Vučića i čovek koji upravlja elektro-energetskim sistemom Srbije, zaposlen bez konkursa na mestu generalnog direktora Elektromreža Srbije lažno se predstavlja kao diplomirani ekonomista.

Iz šture biografije na osnovu koje ga je Vlada Srbije imenovala na odgovorno mesto vidi se da je Petrović završio za mašinskog tehničara, višu školu za marketing i fakultet za menadžment na nepoznatom univerzitetu. U dostupnim javnim biografijama Vučićev kum se lažno predstavlja kao diplomirani ekonomista.

Generalni sekretarijat Vlade Srbije dostavio je pokretu Dosta je bilo kopiju dokumenta kojom raspolažu kad je u pitanju poslovna biografija Nikole Petrovića. Iz dokumenta se vidi da Petrović u svojoj 37-oj godini diplomirao na Fakultetu za preduzetnički biznis, Beograd i verovatno dobio zvanje menadžera, budući da je u vladinom dokumentu navedena samo odrednica “Menadžment”.

Iz dokumenta se ne vidi kom univerzitetu pripada fakultet koji je Petrović tako pozno završio, ali je pretpostavka da je u pitanju Univerzitet Union Nikola Tesla, budući da samo ovaj univerzitet ima Fakultet za preduzetnički biznis. Na istom Univerzitetu su fakultetske diplome i viša akademska zvanja dobijali i drugi poznati naprednjaci, takođe u poznim godinama. Jedan od njih je tehnički ministar Željko Sertić, koji je diplomirao u 45-oj godini. Na sajtu Univerziteta Union Nikola Tesla ne vidi se kakva zvanja dobijaju diplomci, ali se nigde ne pominje diplomirani ekonomista, kako sebe predstavlja Nikola Petrović.

Petrović je diplomirao samo godinu dana pre nego što ga je kum Aleksandar Vučić imenovao za generalnog direktora EMS.

Pokret Dosta je bilo tražio je informacije o biografiji Nikole Petrovića pre skoro godinu dana u okviru akcije “Biografije na sunce”. Vlada je odbila naš zahtev uz obrazloženje da bi objavljivanje biografije moglo da naškodi ugledu Nikole Petrovića. Ovakva beografija ne šteti ugledu Petrovića, već ugledu Srbije, jer sa ovakvom biografijom niko ne bi prošao ni u širi krug kandidata za ozbiljniju poslovnu poziciju, ni u jednoj ozbiljnoj zemlji.

Biografiju Nikole Petrovića dobili smo nakon presude Upravnog suda koji je naložio Generalnom sekretarijatu Vlade Srbije da odgovori na osnovu kojih poslovnih referenci je Nikola Petrović dobio posao u strateškom javnom preduzeću. Iste presude donate su i za bivšeg ministra Bratislava Gašića, članove Nadzornog odbora EMS i još 34 funkcionera, ali ni po jednoj od tih presuda nije se postupilo iako nepostupanje povlači za sobom krivičnu odgovornost.

Pokret Dosta je bilo – Saša Radulović zalaže se za potpuno transparentno obavljanje javne vlasti. Biografije svih funkcionera moraju biti dostupne na sajtovima institucija, javnih preduzeća, fondova i agencija. Njihov radni učinak mora da se meri redovno na bazi jasnih kriterijuma. Samo tako možemo postići da državu vode profesionalci i da je njihov rad podložan javnom ocenjivanju i kontroli. Netransparentno poslovanje je osnovni uzrok korupcije koja se pod Vučićevom vlašću uvećava i uništava našu državu.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com