DPK: Razjasniti slučaj Galenike

Nevladina organizacija „Doktori protiv korupcije“ zahteva razjašnjenje skandala koji ovih dana potresa domaće zdravstvo, tačnije da se saopšti potpuna istina o sumnji na ilegalni promet narkotika u organizaciji Ministarstva zdravlja i preduzeća „Galenika“.

„Već više nedelja kruže informacije u domaćim krugovima o sumnji na nelegalni promet psihoaktivnih supstanci (narodski rečeno: trgovine drogom) u organizaciji rukovodećih struktura Ministarstva zdravlja i najveće državne farmaceutske kompanije “Galenika”. Iako je još 2010. godine konstatovan manjak od 167 kilograma dijazepama, ovaj šokantni slučaj je otkriven tek nedavno zahvaljujući sadašnjem rukovodstvu Ministarstva zdravlja“, saopštila je NVO „Doktori protiv korupcije.

Oni dodaju da su na „potpuno nesrazmernu potrošnju psihoaktivnih supstanci“ odavno ukazale evropske organizacije, te se pitaju kako je svih ovih godina „enormna afera koja prevazilazi okvire sistemske korupcije i prelazi u sferu organizovanog kriminala kroz spregu organa državne uprave i najveće farmaceutske državne kompnije“ uspešno prikrivana.

„Mora se postaviti pitanje odgovornosti predhodnih ministara zdravlja Tomice Milosavljvića, Zorana Stankovića, Slavice Đukić Dejanović i njihovih saradnika sobzirom da je borba protiv narkomanije jedan od prvih prioriteta javnog zdravlja ali i ključna međunarodna obaveza“, ističe se u saopštenju i dodaje se da „ako se utvrdi da su stotine kilograma narkotika isparile, ovaj će slučaj imati ogromne reperkusije na kredibilitet same države“.

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com