DRI utvrdio povećanje plata i zaposlenih u 27 opština

Državna revizorska institucija (DRI) saopštila je u utorak da je ove godine izvršila reviziju 27 lokalnih samouprava i utvrdila da je od ukupno 22 milijarde dinara namenjenih njihovim budžetima, svaki peti dinar nepravilno potrošen.

„U svim kontrolama utvrdili smo da je došlo do povećanja koeficijenta osnovice za isplatu zaposlenih i povećanje broja zaposlenih“, kazao je novinarima u pauzi skupa o upravljanju javnim finansijama na lokalnom nivou predsednik DRI Radoslav Sretenović.

Vrhovni revizor DRI Duško Pejović kazao je da su lokalne samouprave nepravilno potrošile oko pet milijardi i 80 miliona dinara, a da se nepravilnosti, mereno u procentima, kreću od 7,5 do 44 odsto.

„Najmanji procenat nepravilnosti imao je Paraćin 7,44 odsto, a najveći Žitoradje 44 odsto. To znači da su Žitoradje i Merošina, skoro svaki drugi dinar nepravilno potrošili“, kazao je Pejović.

Prema njegovim rečima, opštine su grešile kod upravljanja novčanim sredstvima, upravljanju imovinom i nepoštovanju zakona.

Nepravilnosti su, prema njegovim rečima, utvrdjene i kod popisa imovine, a pojedine lokalne vlasti i „ne znaju šta imaju od imovine“.

Od 27 revizija DRI, 20 se odnose na opštine, a sedam na gradske opštine i to četiri u Beogradu i tri u Nišu.

 

Beta

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com