Dugovi Trepče preko milijardu evra

Uz oštro zvanično protivljenje Beograda, Kosovska agencija za privatizaciju objavila je decembra 2012. godine poziv poveriocima da joj prijave svoja potraživanja od Trepče.

Oktobra prošle godine je u Prištini objavljeno da su dotad prijavljena potraživanja veća od milijardu evra i da su glavni (prijavljeni) poverioci firme iz Srbije.

Iako je Agencija za privatizaciju u Beogradu pozivala ovdašnje Trepčine poverioce da poziv iz Prištine bojkotuju kao protivzakonit, mnogi su se o ovaj poziv na bojkot iz vrlo praktičnih razloga oglušili, recimo Agencija za osiguranje depozita prijavu je podnela u ime šest banaka u stečaju.

Po tumačenju Beograda većinski vlasnik Trepče je Fond za razvoj Republike Srbije i tadašnja predsednica Upravnog odbora tog fonda Verica Kalanović je obraćanje Kosovske agencije za privatizaciju poveriocima Trepče nazvala tada „provokacijom i bezobrazlukom“ pogotovo jer su se desili baš u vreme Briselskih pregovora Prištine i Beograda.

Kosovska agencija za privatizaciju je predlagala da se dugovi Trepče namire „prodajom neaktivnih delova ili onih segmenata koji nisu usko vezani sa delatnošću Trepče“, ali tek pošto se utvrdi osnovanost potraživanja. Očita nemogućnost da se sa tim dugovima lako na taj način izadje na kraj rezultirala je idejom da se oni prepuste arbitraži.

Zvaničnici u Prištini, medju njima i bivši rukovodioci Trepče, osporavali su osnovanost potraživanja iz Srbije.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com