Ekonomsko osnaživanje žena jedan od ciljeva države

Direktor Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije Suzana Paunović ocenila je danas da je usvajanje nove Nacionalne strategije za rodnu ravnopravnost od izuzetne važnosti za bolju zaštitu i unapređenje prava žena.

Paunović

Paunović je istakla da naša zemlja, pomenutim strateškim dokumentom, koji se odnosi na period do 2020. godine, kao i pratećim akcionim planom, uspostavlja kontinuitet na putu reformi, koje će obezbediti pun obim poštovanja i primene međunarodnih standarda u oblasti zaštite i unapređenja ljudskih prava.

Ona je navela da ovi dokumenti predviđaju veće ekonomsko osnaživanje žena i podsticanje većeg uključivanja u politički život, kao i postavljanje na rukovodeća mesta u organima vlasti na lokalnom i republičkom nivou, kako bi se dovele u ravnopravan položaj sa muškarcima.

Posebna pažnja usmerena je na žene koje su u visokom riziku od višestruke diskriminacije, a to su pripadnice romske nacionalne manjine, žene na selu i žene sa invaliditetom, ukazala je Paunović.

Strategijom je predviđeno zajedničko učešće institucija na nacionalnom i lokalnom nivou, uz aktivnu ulogu organizacija civilnog društva, u osnaživanju žena u cilju smanjenja rizika od diskriminacije i poboljšanja statistike u korist žena, objasnila je ona.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com