Elektromreže Srbije u rukama nestručnog Vučićevog kuma

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ optužio je srpskog premijera Aleksandra Vučića da je na mesto direktora Elektromreža Srbije postavio svog kuma Nikolu Petrovića, koji, kako tvrdi pokret, nema neophodnu fakultetsku diplomu.

nikola petrović

Saopštenje prenosimo u celosti:

„Generalni direktor Javnog preduzeća “Elektromreža Srbije” morao bi da, prema Zakonu o javnim preduzećima i Statutu ovog preduzeća, ima bar diplomu fakulteta. Pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović” ni pored opsežnog istraživanja nije pronašao ni jedan dokaz da Nikola Petrović, direktor EMS, zadovoljava minimalne zakonske uslove za obavljanje funkcije od koje zavisi jedan od najvažnijih sektora u Srbiji.

Jedini dokaz o njegovoj stručnosti ukazuje da je Nikola Petrović završio dvogodišnju Višu poslovnu školu u Beogradu, koju je upisao 1993. godine, i da je 1997. godine stekao titulu “Ekonomista za marketing i trgovinu”.

Ova diploma nije dovoljna kvalifikacija da Petrović vodi Elektromreže Srbije, ali ni da se predstavlja kao diplomirani ekonomista, kao što je navedeno u jedinoj dostupnoj biografiji na sajtu Privredne komore Srbije.

Da li je glavni kriterijum za Petrovića bilo kumstvo sa premijerom Aleksandrom Vučićem ili je presudilo iskustvo u trgovini voćem i povrćem, kako piše u biografiji na sajtu PKS? Nesposobni partijski kadrovi koji rukovode javnim preduzećima uništavaju privredu zemlje.

Kredibilitet “Beogradske poslovne škole – Visoke škole strukovnih studija”, kako se sada zove, daleko je ispod Ekonomskog fakulteta, a sumnju o metodama rada, poslovanja i vezama sa vlašću izaziva podatak da je akreditovana da godišnje upisuje preko 1.846 đaka, što je više nego bilo koji fakultet u zemlji. Ova visoka strukovna škola je 2014. godine akreditovana i za “Saobraćajno inženjerstvo – Nautiku”.

“Elektromreže Srbije” se na svom zvaničnom sajtu zalažu za transparentnost, ali kriju biografiju generalnog direktora.

Pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović” zalaže se za transparentni izbor stručnog kadra, na osnovu iskustva, kvalifikacija i na otvorenim konkursima na kojima bi se birali najbolji. Zahtevamo da se na sajtovima javnih svih preduzeća objave svi relevantni podaci, od poslovanja do sistematizacije radnih mesta i biografija rukovodećih ljudi.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com