Evropska federacija novinara osuđuje otpuštanja u Blicu

Evropska federacija novinara (EFJ) poslala je dopis švajcarskoj medijskoj grupaciji Ringier Axel Springer Media u kojem osuđuje masovna otpuštanja novinara i medijskih radnika u novinama Blic, Alo, 24sata, kao i u magazinima NIN, Blic žena i Puls.

Ringier

„EFJ u potpunosti podržava svoje članove u Srbiji – UNS i NUNS – i poziva Ringier da istraži ozbiljne tvrdnje medijskih stručnjaka da su sindikati u njihovoj ispostavi u Srbiji nezvanično zabranjeni, a sama radna prava i pravna zaštita radnika se ne poštuju“, navodi se u saopštenju.

Kako prenosi Udruženje novinara Srbije (UNS), više od 30 novinara, zaposlenih i stalnih saradnika, koji su bili zaposleni u medijima u vlasništvu Ringier Axel Springer Srbije su otpušteni bez otkaznog roka, navedenog razloga ili bilo kakvog objektivnog kriterijuma za otpuštanje.

Blic

„Na dan 29. maja 2015. godine rukovodstvo grupacije je pozvalo preostale novinare kako bi im saopštili da su masovna otpuštanja u okviru kompanije posledica ‘racionalizacije troškova kompanije’ i da ‘najslabije karike moraju da idu’ kako bi se izbegla dalja otpuštanja do kraja godine“, piše UNS, a EFJ podseća da se „srpski novinari sećaju činjenice da su rukovodioci Ringier Axel Springer Srbija redovono davali izjave da su veoma profitabilna kompanija sa brojnim poslovnim uspesima“.

EFJ, koja ima preko 320.000 članova, će se povodom ovog slučaja obratiti i Savetu Evrope.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com