Fiskalni savet: Najveći budžetski deficit u istoriji

Pred današnju skupštinsku raspravu o rebalansu budžeta Republike Srbije za 2020. godinu, Fiskalni savet je ocenio da se radi o najvećem dosad zabeleženom budžetskom deficitu Srbije, koji nije nastao samo kao posledica epidemije Covid-19 nego „zapravo tako što je zdravstvena kriza ogolila probleme koji su duži niz godina gurani pod tepih“.

„Dugogodišnja nedovoljna ulaganja u zdravstvo dovela su do toga da je Srbija u tekućoj krizi morala da izdvoji znatno više budžetskih sredstava u odnosu na uporedive zemlje za nabavku neophodne opreme i unapređenje zdravstvene infrastrukture“, ocenjuje Fiskalni savet.

Fiskalni savet smatra da bi i problemi nekih državnih preduzeća (Er Srbija, EPS) u jednom trenutku izbili na videlo i da nije bilo krize.

„Kriza je zapravo samo bila okidač za državnu intervenciju kojom je u 2020. godini pokriven deo troškova njihovog neuspešnog poslovanja – što bi se verovatno desilo u nekom trenutku i da nije bilo krize“, tvrdi Fiskalni savet.

„Uz sve to, godina će završiti i sa neodrživo velikim izdacima za plate u javnom sektoru jer su one u 2020. godini prekomerno povećane (za oko 10%)“, upozorava Fiskalni savet.

Nasuprot Vladi Srbije, koja prognozira pad BDP-a u 2020. godini do 1 odsto, Fiskalni savet ocenjuje da će taj pad biti 1,5 odsto.

„Ogroman fiskalni deficit koji je predviđen predloženim rebalansom, otvara i ključno dodatno pitanje – kako će država u narednoj godini staviti pod kontrolu sve ove troškove i ponovo uvesti red u javne finansije“, zaključuje Fiskalni savet.

Rebalansom budžeta predvidjen je deficit republičkog budžeta od 483 milijarde dinara ili 8,8% BDP-a.

Na nivou opšte države je planiran deficit od 492 milijarde dinara ili 8,9% BDP-a.

Ovaj deficit je za oko 40 odsto veći od dosad rekordnih deficita iz 2012. i 2014. godine, izračunao je Fiskalni savet.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com