Galetin: Tržište pšenice u velikoj krizi

Cene pšenice i kukuruza su se, uslovno rečeno, stabilizovale na nekom prilično niskom nivou i tržište je u velikoj meri u krizi, rekao e za portal Ekonomske Vesti Žarko Galetin, direktor Produktne berze u Novom Sadu.

„Puno je robe u ponudi, međunarodna tržišta su u velikom padu, terminali izvoznih luka su pretrpani robom, tako da naši izvoznici imaju jako slabu kalkulaciju, što u velikoj meri otežava trgovanje i ovde kod nas. Tako da je cena u padu, očekuju se i velike prelazne zalihe, pre svega kod pšenice pošto se sada približava žetva i pitanje je s kojom će cenom pšenica startovati u novoj sezoni. Takođe, i kukuruz, a pogotovo soja, će imati veoma velike prelazne zalihe, što će u velikoj meri intenzivirati ponudu i napraviti taj disbalans u smislu da će cene biti…pa, imaćemo godinu niskih cena“, rekao je Galetin i podsetio da treba zaboraviti vreme ekstremno niskih cena, odnosno da se ne očekuje da će startna cena pšenice i kukuruza u toku berbe biti ispod 100 dolara za tonu.

pšenica

Kada je Pariska berza u pitanju, na kojoj je prošle nedelje cena pšenice krenula naviše zbog straha od lošeg vremena u SAD i Rusiji, Galetin ističe da je reč o „terminskoj berzi“, koja je nešto skuplja zbog toga što je Pariz najbolja lokacija s obzirom da je najbliža „najvećim zemljama uvoznicima žitarica, poput Egipta, Libije i Alžira“.

„A, drugi razlog je: vi imate ta takozvana tehnička zatvaranja tih terminskih ugovora kada ističe neki terminski ugovor, recimo majski fjučers, dolazi do takozvanog tehničkog zatvaranja tih pozicija i onda jedan, dva dana, eventualno tri, cena nešto ode gore, međutim ona se ponovo vrati kada počne da funkcioniše taj novi fjučers cena“, objašnjava Galetin.

Direktor Produktne berze dodaje i da loše vreme u SAD i Rusiji „ne može drastično promeniti cenu pšenice“.

„Pazite, nikad vi ne možete da pogodite tu pokretnu metu tržišnu. Mogu se desiti ekstremni uslovi. Evo čujem da se formira ovaj veliki ciklon El Ninjo, koji se pojavljuje periodično na 6, 7 godina, vrlo je verovatno da će ove godine prouzrokovati više problema. Najpre na istočnoj obali SAD i Južne Amerike, ali to i dalje ne može nešto bitnije da poremeti svetsko tržište koje je pretrpano robom“,ktna  zaključuje Žarko Galetin.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com