Građani protestovali ispred NBS

Više stotina gradjana protestovalo je u subotu ispred Narodne banke Srbije (NBS) zahtevajući sistemsko rešenje za lakšu otplatu kredita uzetih u švajcarskoj valuti, ali i aktivniju ulogu države u kontroli rada banaka.

Gradjani su skandirali „Uaaa“, „Dole banke“, „Lopovi“, „Nećemo da naša deca otplaćuju naše kredite“ i pozivali guvernera NBS Jorgovanku Tabaković da im pomogne i razgovorom sa bankama ponudi rešenje za probleme nastale jačanjem švajcarskog franka.

Nosili su brojne transparente, a većina je u rukama držala kartonske ključeve koje su potom simbolično ostavili ispred NBS, ukazujući da će svi ostati bez svojih stanova ukoliko im se ne pomogne.

„Rata za kredit uzet u francima je postala neizdrživa, zvanično je aktivirano 700.000 hipoteka i ko zna koliko će ih još biti. Mi tražimo da se banke odreknu ekstra profita, aktivniju ulogu države, ne dotacije iz budžeta ili da umesto nas neko otplaćuje naše kredite“, rekao je predsednik udruženja bankarskih klijenata „Efektiva“ Dejan Gavrilović.

Guverner NBS Jorgovanka Tabaković u petak je izjavila da će posle sastanka sa banakama koje su odobravale kredite u francima, zakazanog za ponedeljak, 2. februara, biti predloženo zajedničko rešenje za lakšu otplatu takvih pozajmica.

Beta

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com