Grčka kriza preti tokovima kapitala u Srbiji

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (IO NBS) odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od 6 odsto.

NBS

„Donoseći odluku o zadržavanju referentne stope, Izvršni odbor je imao u vidu efekte dosadašnje relaksacije monetarne politike i njen uticaj na očekivani povratak inflacije u granice cilja, kao i potencijalne rizike po osnovu dešavanja vezanih za grčku krizu koji upućuju na opreznost. I pored toga što su  direktni efekti na srpsku ekonomiju, koji proističu iz ekonomskih veza sa Grčkom, relativno mali, Izvršni odbor je ocenio da postoje rizici u pogledu indirektno negativnog uticaja grčke krize na tokove kapitala i troškove servisiranja kreditnih obaveza zemalja u usponu, uključujući i Srbiju“, navodi se u saopštenju.

Kada je inflacija u pitnaju, IO NBS je konstatovao da se međugodišnja inflacija kreće ispod donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja, ali da će se u narednim mesecima vratiti u ciljani okvir.

„Na povratak inflacije u granice cilja uticaće efektido sada preduzetih mera monetarne politike, kaoi faktori koji su u prethodnom periodu imali privremeno dezinflatorno dejstvo, poput očekivanog rasta regulisanih cena i iscrpljivanja efekata pada cena primarnih proizvoda. Trajniji dezinflatorni efekti i dalje će dolaziti od niske agregatne tražnje i niske inflacije u međunarodnom okruženju“, saopšteno je nakon sednice IO NBS.

U saopštenju se dodaje da se od početka godine beleže povoljniji rezultati u pogledu ekonomske i spoljnotrgovinske aktivnosti, što uz fiskalnu konsolidaciju, doprinosi smanjenju eksterne neravnoteže i stabilnosti deviznog tržišta. Istaknuto je i da nastavak uspešne realizacije mera fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi, uz aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, značajno doprinosi održivosti javnih finansija i smanjenju izloženosti Srbije eksternim šokovima, pa i negativnim efektima koji mogu proisteći iz pomenutih rizika.

Naredna sednica Izvršnog odbora Narodne banke Srbije na kojoj će se doneti odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 13. avgusta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com