GSP dobio 10 srpskih mercedesa

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, prilikom primopredaje 10 novih autobusa Ikarbusa Gradskom saobraćajnom preduzeću Beograd (GSP), da su ova domaća vozila pokazatelj da Srbija sa svojom industrijom može da bude konkurentna u svetu.

Vučić

Vučić je, istakavši da je to istovremeno i dokaz da možemo da napredujemo u mnogim oblastima, izrazio očekivanje da će Ikarbus ubuduće raditi još bolje i zaposliti više radnika.

Premijer je objasnio da je to prvih 10 autobusa koje je Ikarbus napravio u kooperaciji sa Mercedesom, dok će do kraja godine biti isporučeno još 20, a sledeće godine 80 takvih vozila.

1

U Ikarbusu trenutno radi 300 radnika, a biće zaposleno još 30, najavio je on i dodao da su prihodi ovog preduzeća u ovoj godini iznosili 18 miliona evra, a prošle 1,5 miliona evra, što je povećanje od 15 puta.

Primopredaji vozila prisustvovali su i ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, generalni direktor Ikarbusa Aleksandar Vićentić i direktor GSP-a Željko Milković.

2

Gradski prevoznik je preuzeo prvi lot od ukupno 30 solo vozila, čija je nabavka ugovorena u aprilu, a vrednost tog ugovora iznosi 5.549.964 evra.

Sledeća isporuka planirana je za 6. oktobar, a poslednjih 10 autobusa biće isporučeno do 21. oktobra ove godine.

3

Novi autobusi su urađeni po Mercedesovim standardima kvaliteta, imaju kapacitet od 100 putnika, odnosno 35 sedećih mesta i klimatizovani su.

Ova vozila poseduju i sistem za mobilni video-nadzor spoljašnjosti i unutrašnjosti vozila, sistem za automatsko brojanje putnika, antivandal sedišta i rampe za invalide.

4

Nabavka ovih autobusa bila je podsticaj domaćem proizvođaču i privredi uopšte, budući da 50 odsto komponenata u njima dolazi od srpskih dobavljača.

5

GSP očekuje da će nabavka 30 novih solo autobusa bitno uticati na dalje povećanje kvaliteta usluge javnog gradskog prevoza, odnosno na veću pouzdanost voznog parka, kao i na smanjenje prosečne starosti vozila.

To će istovremeno imati i pozitivne efekte u oblasti ekologije, s obzirom na to da će se uključivanjem novih solo autobusa u saobraćaj smanjiti i emisija štetnih izduvnih gasova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com