HDZ traži zatvaranje granice sa Srbijom

Predsedništvo opozicione Hrvatske demokratske zajednice zatražilo je danas da se privremeno zatvori granica prema Srbiji i konsoliduje situacija sa izbeglicama i da se tek onda počne razmišljati o njenom ponovnom otvaranju, prenosi Index.hr.

„Predsedništvo HDZ-a izrazilo je zabrinutost sa ovim što se događa, a vrlo smo zabrinuti nekontrolisanim ulaskom velikog broja izbeglica koji uveliko nadmašuje ono što je Vlada najavljivala. Na granici sa Srbijom i na ulasku u zemlju vlada konfuzija, haos i stihija“, rekao je novinarima nakon sednice Predsedništva HDZ-a njegov član Gordan Jandroković. Istakao je da se HDZ boji da bi takav razvoj situacije mogao izazvati velike posledice za stabilnost zemlje i sigurnost građana.

„Tražimo da Vlada poduzme odgovarajuće mere, zadnjih nedelja smo ukazivali na to da se ove stvari mogu dogoditi. Izostala je bilo kakva ozbiljna priprema i organizacija i danas imamo situaciju koja izmiče kontroli“, upozorio je.

Istakao je kako Predsedništvo HDZ-a zato traži da se privremeno zatvori granica prema Srbiji i konsoliduje situacija, nakon čega se može razmišljati o ponovnom otvaranju granice.

Na pitanje znači li zatvaranje granice to da i Hrvatska, kao i Mađarska, treba postaviti policiju na polja i sve moguće prelaze, odgovorio je kako Mađarska nije jedina zemlja EU koja je zatvorila granicu.

„Postoji već značajan broj zemalja EU koje su granicu zatvorile zbog straha od nekontrolisane situacije i straha od haosa koji se, nažalost, počeo događati i u Hrvatskoj“, rekao je.

Jandroković je podsetio da je HDZ na to pravovremeno upozoravao, ali Vlada „to nije poslušala, nego su juče u prvim satima trijumfalno govorili da upravljaju situacijom“. Ali, već navečer bilo je potpuno jasno da Vlada, ocenio je, „situaciju ne drži pod kontrolom i da nije sposobna upravljati ovom teškom krizom“.

„Tako da u ovom trenutku, u skladu s onim što traži i predsednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, jedinim ispravnim smatramo privremeno zatvoranje granice prema Srbiji i konsolidaciju stanja – rasporediti ljude po prihvatilištima i mestima koja su za to predviđena“, rekao je Jandroković.

Istakao je kako od premijera Zorana Milanovića i ostalih članova Vlade očekuju da komuniciraju s našim zapadnim susedima kako bi se osiguralo da što više ljudi koji su ušli u Hrvatsku ode prema zapadu.

Jandroković je ocenio kako se ne vidi da se to događa, nego se vidi potpuni izostanak strategije i plana.

„Zbog toga smo zabrinuti. Slušamo i osluškujemo šta govore naši građani, a situacija nije dobra“, zaključio je.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com