Helsinški odbor: Ako je “po pravilima”, šestoro mrtvih nije problem?!

Slučaj trovanja u privatnom Domu za stare „Dvoje“ u Vranićima kod Čačka otvorio je mnoga pitanja o sistemu socijalne zaštite, a Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji je u opširnom saopštenju ukazao na mnoge propuste u tom slučaju i otvorio pitanje odgovornosti za isti.

„Prvo pitanje je zbog čega se za trovanje saznaje sa zakašnjenjem i da li je, i ko propustio da preduzme neophodne mere na vreme, koje bi možda i spasile neki od izgubljenih ljudskih života“, upitao je Helsinški odbor s obzirom da se za trovanje saznalo 16. aprila, a već tada je bilo zaraženo 30 osoba.

Helsinški odbor kao jednu od pretpostavki navodi mogućnost da su „zaposleni u Domu prećutali trovanje, pre svih, medicinsko osoblje i vlasnik, izvesni Pero Marić.

„Njegova izjava da su se korisnici verovatno otrovali uskršnjim jajima koje im je donela rodbina, svakako je loš pokušaj prikrivanja istine i prebacivanja odgovornosti, ali je zanimljiva iz drugog razloga. Naime, pored toga što je nemoguće da su baš svi zaraženi jeli ista jaja (a među njima su i zaposleni, pa i osobe iz domskog okruženja), Marićeva izjava otkriva da je zaraza otkrivena bar 2-3 dana ranije, jer se Uskrs ove godine proslavljao 12. aprila“, ističe ova organizacija.

Ukoliko su zaposleni zaista prećutali trovanje, dodaje Helsinški odbor, onda je reč o teškom krivičnom delu ugrožavanja zdravlja.

„Ipak, ono što se dešava poslednjih dana otvara i druga pitanja i daje mnogo povoda za zabrinutost. Sudeći po izjavama aktera ovog tragičnog događaja i medijskim izveštajima, više je nego jasna namera da se slučaj stavi ad acta jer su, kako ispada, svi radili svoj posao ‘u okviru zakona’, što znači da odgovornosti nema. Na to upućuje i izjava gradonačelnika Čačka Vojislava Ilića, koji je rekao da je ‘najvažnije da se utvrdi da li su sve nadležne službe intervenisale i reagovale po pravilima’. Dakle, ako je ‘po pravilima’, šestoro mrtvih nije problem“, pita Helsinški odbor.

U ovom slučaju upitna je i odgovornost ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandra Vulina.

„Elementarno nepoznavanje sistema socijalne zaštite i svih njegovih specifičnosti, koje su zaista mnogobrojne i u Srbiji jako komplikovane, ne može biti opravdanje za ministra Vulina. Ako ništa drugo, budući da je na čelo ministarstva došao kao politički kadar, morao je da sasluša pametnije i stručnije od sebe. Tako bi na vreme uvideo da nije normalno da njegovo ministarstvo izdaje licence za rad, a ne kontroliše da li oni koji ih dobiju (bilo da su državne ili privatne ustanove u pitanju) i nakon toga ispunjavaju uslove neophodne za zbrinjavanje ljudi. Pritom, nije neophodno da sve inspekcije budu pod jednim ministarstvom, kako to smatra i sa naknadnom pameću predlaže Vulin, ali ministarstvo socijalne politike mora kontrolisati da li je ustanova pod redovnim inspekcijskim nadzorom. Problem je u tome što su i posete iz ministarstva retke, a u ovom slučaju ih nije ni bilo“, ističe se u saopštenju i dodaje: „Da se Vulin više bavi socijalnom zaštitom a manje politikom, lako je mogao da inicira npr. uvođenje obaveze da svako privredno društvo koje namerava da pruža usluge iz oblasti socijalne zaštite, pre dobijanja rešenja od Agencije za privredne registre, mora da dobije dozvolu za rad ministarstva“.

„Međutim, nedodirljivost najviših državnih službenika ne sme biti razlog da se i ovaj slučaj, kao i mnogi drugi pre njega, završi konstatacijom da su ‘krivi zakoni’, jer su za njihovo donošenje i sprovođenje ipak nadležne konkretne institucije, ustanove i pojedinci. Ako već vlast ne reaguje, za tužilaštvo nema ‘opravdanja’. Od otuđenog i odavno dehumanizovanog društva teško je očekivati pritisak i probuđenu savest. Da nije tako, stari i nemoćni ne bi ni bili u ovakvoj situaciji – napušteni i nezaštićeni“, zaključuje Helsinški odbor.

Podsetimo, u Domu za stare „Dvoje“ u Vranićima kod Čačka početkom aprila je izbila crevna epidemija – trovanje salmonelom. Zaražena je 41 osoba, a šestoro je preminulo.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com