Hrana najveća stavka u ličnoj potrošnji domaćinstava

Republički zavod za statistiku saopštio je danas da su u četvrtom kvartalu 2015. godine prosečna mesečna raspoloživa sredstva po domaćinstvu u Srbiji iznosila 58.242 dinara, što je, u odnosu na treći kvartal, nominalno niže za 0,2 odsto.
hrana
U saopštenju se navodi da su prosečna mesečna raspoloživa sredstva po domaćinstvu u četvrtom kvartalu, u poređenju sa drugim kvartalom, viša za 3,4 odsto, dok su u odnosu na prvi kvartal nominalno niža za 0,9 odsto.
Izdaci za ličnu potrošnju domaćinstava, u četvrtom kvartalu, iznose 59.476 dinara, pri čemu su viši za 1,4 odsto u odnosu na treći kvartal, dok su kada se uporede sa drugim kvartalom viši za 2,9 odsto, ali su nominalno niži u odnosu na prvi kvartal za 1,4 odsto.
Najveći udeo u raspoloživim sredstvima, u četvrtom kvartalu, imaju prihodi iz redovnog radnog odnosa – 47 odsto, penzije – 31,5 odsto, prihodi od poljoprivrede, lova i ribolova – 5,9 odsto, naturalna potrošnja – 4,5 odsto, ostala primanja od socijalnog osiguranja – 3,3 odsto, prihodi van redovnog radnog odnosa – 3 odsto i 4,8 odsto čine prihodi iz ostalih izvora.
Najveći udeo u ličnoj potrošnji domaćinstava, u četvrtom kvartalu, čine izdaci za hranu i bezalkoholna pića – 36,3 odsto i stanovanje, vodu, električnu energiju, gas i ostala goriva – 18,1 odsto.
Zatim slede izdaci za transport – 8,8 odsto, za ostale lične predmete i ostale usluge – 5,3 odsto, za rekreaciju i kulturu – 5,2 odsto, za komunikacije – 5 odsto, za odeću i obuću – 4,9 odsto, za alkoholna pića i duvan – 4,8 odsto i 11,6 odsto čine izdaci za ostale grupe lične potrošnje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com