Ina definitivno izgubila spor sa Srbijom

Zagrebačka Ina je izgubila spor sa Srbijom koji vodi od od 2005. godine, a povodom privatizacije beogradskog Beopetrola, obavljene 2003. godine.

Presuda koju je doneo Viši privredni apelacioni sud u Beogradu je konačna, rekao je za EkonomskeVesti beogradski advokat Sava Andjelković.

Andjelković je rekao da je zagrebačka kompanija tražila poništenje ugovora o prodaji koji su 2003. godine potpisali Agencija za privatizaciju i Akcijski fond Republike Srbije, s jedne strane i Lukoil Europa Holding i Lukoil International GmbH s druge strane o prodaji beogradske firme Beopetrol. Sud je zaključio, kaže Andjelković, da poništenje ugovora mogu tražiti samo strane njegove potpisnice, a pošto Ina to nije, zagrebačka kompanija nije imala pravnu legitimaciju da pred sudom brani zahtev koji je podnela.

Andjelković je podvukao da sud nije presudjivao pitanje vlasništva nad Beopetrolom, niti je tužbom to zahtevano. On smatra da Ina pitanje vlasnitva eventualno može postavljati oslanjajući se samo na Aneks G Ugovora o sukcesiji. Zagrebačka kompanija, na upit hrvatskih medija, nije navela koji su njeni sledeći koraci i da li će ih biti.

Zagrebačka Ina je svoju tužbu za poništenje ovog ugovora zasnivala na činjenici da u sastav Beopetrola ulazi 167 benzinskih pumpi i 11 skladišta koje Ina smatra za svoje vlasništvo u Srbiji. Beopetrol je Lukoilovim ofšor firmama u Holandiji prodat za 117 miliona evra, a Ina je svoju imovinu u toj firmi 2003. godine, u trenutku prodaje, procenjivala na 500 miliona dolara. Time je zagrebački tužilac hteo da podvuče da je Beopetrol prodat ispod cene.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com