Intenziviranje radova na izgradnji akumulacije „Arilje”

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Snežana Bogosavljević-Bošković obišla je danas postrojenja za preradu vode JP „Rzav“ u Arilju i tom prilikom naglasila važnost završetka izgradnje brane sa akumulacijom „Arilje” za stanovnike ovog dela Srbije.

Bogosavljević-Bošković

Bogosavljević-Bošković je razgovarala sa predstavnicima JP za vodosnabdevanje „Rzav“ iz Arilja o aktivnostima i investicionim planovima za izgradnju ove brane i akumulacije u narednoj godini.

Ona je istakla da je važno završiti projekat izgradnje višenamenske akumulacije „Arilje” na profilu „Svračkovo” što pre jer bi se ovim projektom obezbedilo snabdevanje vodom više od 300.000 stanovnika u Čačku, Arilju, Požegi, Lučanima i Gornjem Milanovcu.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, kako je objasnila, ovu investiciju finansira sa 91 odsto, dok ostatak obezbeđuju grad Čačak i pomenute lokalne samouprave.

Bogosavljević-Bošković je, s obzirom na to da je reč o višenamenskoj akumulaciji, istakla da je ovaj projekat važan i zbog zaštite od poplava, proizvodnje električne energije, ali i poljoprivrede, jer će višenamenska akumulacija omogućiti navodnjavanje i čistu i kvalitetnu vodu u svim aspektima poljoprivredne proizvodnje.

Resorno ministarstvo je, kako je podsetila, u ovaj projekat uložilo približno milijardu dinara, a napravljena je i realna projekcija potrebnih sredstava u iznosu od 470 miliona dinara koja se mogu utrošiti u izgradnju brane, tačnije za radove koji će biti obavljeni sledeće godine.

Izgradnja brane sa akumulacijom „Arilje” na profilu „Svračkovo” započeta je 2010. godine. Izgrađene su pristupne saobraćajnice i gradilišni putevi, dalekovod, započeta je eksproprijacija zemljišta za potrebe izgradnje brane, kao i čišćenje najvećeg dela fundamenta za potrebe nasipanja tela brane i izgradnje pribranskih objekata.

Republička direkcija za vode Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine je za izgradnju brane, u periodu od 2009. do 2014. godine, isplatila približno deset miliona dinara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com