Istraživanja litijuma kod Loznice u završnoj fazi

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić nastavio je posetu Sjedinjenim Američkim Državama sastankom sa čelnim ljudima kompanije „Rio Tinto“ iz Denvera, koja već nekoliko godina vrši intenzivna istraživanja litijuma u okolini Loznice.

Antić

Antić je tom prilikom iskazao spremnost Vlade Srbije na partnerski odnos zasnovan na balansu interesa obe strane.

Predstavnici kompanije informisali su ministra o tome da istraživanja ulaze u završnu fazu i da bi uskoro mogli biti poznati rezultati, kao i potencijalni kapaciteti nalazišta.

Antić je tokom dana obišao i rudnik „Henderson“ kompanije „Friport“, koji se nalazi nedaleko od Denvera, gde su mu prikazana celokupna tehnička rešenja eksploatacije rude, čije se korišćenje planira i za njihov rudnik bakra „Čukaru Peki“ u blizini Bora.

On se zajedno sa ambasadorom Srbije u SAD Đerđom Matkovićem i čelnim ljudima rudnika spustio do dubine od 1.600 metara, gde je demonstriran kompletan proizvodni proces.

Antić će se danas u Feniksu u Arizoni, glavnom sedištu kompanije „Friport“, sastati sa čelnim ljudima ove kompanije, sa kojima će razmotriti dosadašnje rezultate u procesu istraživanja bakra u Srbiji, kao i mogućnosti proširenja saradnje, posebno sa fabrikom u Boru, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com