Kako će se zvati most Zemun – Borča?

Potpredsednica Vlade i Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, izjavila je danas da se radovi na izgradnji mosta preko Dunava Zemun – Borča, odvijaju po planu i da bi taj most polovinom decembra trebalo da otvore premijeri Srbije i Kine.

„Radovi teku kako treba, sve se radi na najbolji mogući način i zaista očekujem da 14. ili 16.og decembra most Zemun – Borča bude otvoren“, rekla je Mihajlović novinarima tokom obilaska obnovljene deonice puta Krupanj – Mačkov kamen.

Odgovarajući na pitanja novinara kako će se zvati taj most, Mihajlović je rekla da su se građani Beograda odlučili da se most zove „Mihailo Pupin“ ali da će Ministarstvo sprovesti istraživanje kako bi građani Srbije voleli da se taj most zove.

„Mi ćemo dozvoliti glasanje svima u Srbiji, jer zaista želimo da dobijemo sva mišljenja i da u decembru kada premijer Kine i naš premijer budu otvarali taj most, on ima svoje ime“, kazala je Mihajlović.

Prema njenim rečima, prvi predlog Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture biće da se taj most zove „Mihailo Pupin“ ali će predložiti još dva tri naziva, dodala je Mihajlović.

Većina Beogradana koji su se javili na poziv Grada Beograda i RTV „Studio B“ da daju ime novom mostu smatra da bi trebalo da nosi ime pre svega zbog velikih naucnih dostignuća, dobrotvornog rada i prepoznatljivosti u svetu, ali i cinjenice da je bio rodom iz Banata, na kojem će biti jedna strana mosta.

Radovi na mostu Zemun-Borča počeli su krajem oktobra 2011. godine. Novi most preko Dunava će biti dugačak 1.507 metara, širok 29,1 metara i visok 22,8 metara, sa ukupno šest kolovoznih traka i pešačko-biciklističkim stazama sa obe strane, a pristupne saobraćajnice biće dugačke 21,6 kilometara. Glavni raspon mosta je dug 362 metra.

Ukupna vrednost mosta sa pristupnim saobraćajnicama je oko 260 miliona dolara, a od tog iznosa 85 odsto kreditira kineska Eksim banka, dok preostalih 15 odsto obezbeđuju država Srbija i Grad Beograd.

Most gradi kineska kompanije „Čajna roud and bridž korporejšn“ (Cina Road and Bridge Corporation).

Izgradnjom mosta Zemun-Borča, teretni saobraćaj koji ide iz Banata biće izmešten iz Beograda i taj most biće veza sa putnim Koridorima 10 i 11. To će biti drugi most na Dunavu u Beogradu.

 

Tanjug

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com