Kako se dobijaju licence za otvaranje domova za stare?

Prema podacima koje su Ekonomske Vesti dobile od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Srbiji ima 200 licenciranih domova za stare, od toga 40 u vlasništvu Republike Srbije ili Autonomne pokrajine Vojvodine, a 160 je privatno.

Od 160 privatnih domova za stare, 120 je ispunilo uslove i dobilo dozvole za rad po ranije važećim propisima, dok je preostalih 40 dobilo dozvole za rad po trenutno važećim propisima, saznajemo iz istog izvora.

Po Zakonu o socijalnoj zaštiti sve ustanove za smeštaj starijih lica imaju obavezu da do maja 2016. godine uđu u proces licenciranja po trenutno važećim propisima.

Domovi za stare ne mogu početi za radom bez dozvole Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. A, licenciranje je uređeno Pravilnikom o licenciranju organizacija socijalne zaštite.

Uz zahtev za dobijanje licence potrebno je da pružalac usluge dostavi sve potrebne dokaze o ispunjavanju uslova, standarda i normativa za dobijanje licence (strukturalni i funkcionalni standardi i normativ o strukturi i broju zaposlenih), navode u ministarstvu.

Strukturalni standardi se odnose na ispunjenost uslova vezanih za prostor, opremu i lokaciju, a funkcionalni standardi na stručne procedure i postupke u zaštiti korisnika.

Takođe, potrebno je da dostave dokaze o ispunjenosti standarda po drugim zakonima: protivpožarna zaštita, sanitarni uslovi, energetska svojstva objekta, isporuka električne energije, vodovod, kanalizacija i dr.

Ispunjenost uslova, po dobijanju dokumentacije, kontrolišu inspektori socijalne zaštite Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Pružalac usluga je obavezan da ispunjava uslove za dobijanje licence tokom celog perioda važenja licence, što takođe kontrolišu inspektori socijalne zaštite, ističu u Ministarstvu.

Smeštajni kapacitet domova za stare u Srbiji je oko 13 hiljada mesta, od čega je 9 hiljada u državnim ustanovama, a 4 hiljade u privatnim.

Da podsetimo, prošle nedelje pet osoba je preminulo od posledica trovanja salmonelom u Domu za stare u Čačku. A, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je da je kontrola kvaliteta hrane van ingerencija inspekcije njegovog ministarstva.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com