Kearney: Srbiji najveća prednost jeftina radna snaga

Jeftina radna snaga najveća je prednost Srbije kada je privreda u pitanju, dok je korupcija najveća boljka, ocenila je konsultantska kuća A.T. Kearney.

Na skali od 1 do 5 jeftina radna snaga je ocenjena sa pozitivnih 2,8, koliko je dobila i korupcija, ali u negativnom kontekstu.

„Niži troškovi radne snage i široko dostupna radna snaga daju Srbiji značajne prednosti“, navodi se u dokumentu Srbija 2020. i dodaje da bi Srbija trebalo da „gradi na svojoj široko dostupnoj, pristupačnoj (novčano prim.aut) i relativno dobro obrazovanoj radnoj snazi“.

ATK

Na listi pozitivnih karakteristika naše privrede, ova konsultantska kuća je navela i geografski položaj (+2,8), poznavanje stranog znanja (+2,7), ljudski kapital (+2,2), kulturu sličnu zapadnoevropskim (+2), osnovno obrazovanje (+1,4), srednje obrazovanje i sprema (+1,3), vera u članstvo u Evropskoj uniji (+0,7) i inovacije, istraživanje i razvoj (+0,5).

Kao negativne karakteristike ocenjena je politička stabilnost (-0,6), društvena stabilnost (-0,7), infrastruktura (-0,7), pravni okviri (-1,2), birokratija (-2,5) i na samom kraju korupcija sa ocenom -2,8.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com