Koliko stranaka ima u Srbiji: Srbiza i još 100 dalmatinaca

Kao u crtanom filmu „101 dalmatinac“, baš toliko političkih stranaka trenutno je nabrojano u Registru političkih stranaka u Srbiji. Tom broju oduzećemo 5 stranaka koje su izbrisane iz Registra u protekle 4 godine, ali koje i dalje zadržavaju pravo prvenstva na svoje ime, ukoliko odluče da se reaktiviraju (G17 + na primer).

Nenad Popović
Jedini se upisao ove godine (Nenad Popović)

Uvidom u Registar, za koji je zaduženo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, saznali smo da ova godina nije bila plodna kada je u pitanju osnivanje stranaka. Procvetao je, da ne kažemo isklijao, jedino Nenad Popović, bivši visoki funkcioner Demokratske stranke Srbije, sa svojom Srpskom narodnom partijom (SNP), upisanom u Registar 20. januara. Ipak, istini za volju, SNP nije osnovana ove godine, već je ove godine doneto rešenje o njenom upisu u Registar, a datum osnivanja je 4. decembar prošle godine.

Prošle godine u Registar su upisane 3 stranke: Slovačka demokratska stranka, koju zastupa Ivan Ferko, Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića i Zelena stranka, koja predstavlja slovačku nacionalnu manjinu.

Najveći broj stranaka je iz Beograda – 34. Još jedna ima veze sa Beogradom, ali samo kada je naziv ulice u kojoj se njeno sedište nalazi. Naime, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini se nalazi u subotičkoj ulici Beogradski put. Od malopre spomenutih obrisanih stranaka u poslednje 4 godine jedna je iz Beograda, upravo G17 plus Mlađana Dinkića.

SRBIJA STO PRISTUPANJE LJAJIC Ministre, kamo lokal-patriotizam? (Rasim Ljajić)

Na drugom mestu po broju politčkih stranaka je Novi Pazar. I, ovo nas je iznenadilo, ovoj grupi ne pripada „večiti ministar“ Rasim Ljajić. Naime, Ljajić nije lokal-patriota pa je svoju Socijaldemokratsku partiju Srbije registrovao u Beogradu i to u samom centru, na Terazijama. Nego, vratimo se Novom Pazaru. Tu su, idemo redom, Sandžačka demokratska partija, Stranka za Sandžak, Sandžačka narodna partija, Stranka demokratske akcije Sandžaka, Sandžačka alternativa, Zelena ekološka partija, Narodni pokret Sandžaka, Bošnjačka demokratska zajednica, Bošnjačka narodna stranka i Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka.

Istini za volju i u Novom Sadu se nalazi 10 stranaka, od kojih je svakako najpoznatija Liga socijaldemokrata Vojvodine, koju predvodi Nenad Čanak. U tom gradu se nalazi sedište i Crnogorske partije, primera radi, kao i pomalo mistične Treće Srbije, stranke koja se nalazi na vlasti u Novom Sadu, a čiji zastupnik je Miroslav Parović.

Subotičani, očigledno, vole da se politički organizuju, ali samo kada su nacionalne manjine u pitanju. U tom gradu postoji 7 političkih stranaka i sve su stranke nacionalnih manjina. Svakako najpoznatiji je Savez Vojvođanskih Mađara Balinta i Ištvana Pastora. Tu su i već spomenuti Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, kao i Pokret mađarske nade, Demokratska zajednica Hrvata, Bunjevačka stranka Vojvodine, Savez bačkih Bunjevaca i Bunjevačka stranka.

Subotica
Samo za nacionalne manjine (Subotica)

Bujanovac je sedište četiri stranke, koje sve u Registru imaju naziv i na albanskom jeziku. Reč je o Demokratskoj uniji Albanaca Adema Hasanija, Pokretu za demokratski progres Jonuza Muslija, Ujedinjenoj partiji Roma Ameta Arifija i Demokratskoj partiji Nagipa Arifija.

U Nišu postoje tri stranke: Reformistička stranka, Romska stranka Jedinstvo i Demokratska unija Roma. Isto toliko stranaka postoji i u Bujanovcu, a najpoznatija je svakako Partija za demokratsko delovanje Rize Halimija.

Od većih gradova u Srbiji registrovane političke stranke nemaju Kragujevac (Veroljub Stevanović je 2013. godine obrisao svoj „Zajedno za Šumadiju“ iz Registra), Kruševac, Užice…

Aleksis Cipras
Srbiza? Zvuči poznato… (Aleksis Cipras)

I za sam kraj najinteresantnije. Pregledom Registra političkih stranaka u Srbiji naišli smo na jedno zvučno ime. U Paraćinu 20. juna 2013. godine osnovana je, a u Registar mesec dana kasnije upisana, stranka koja se zove Pokret Grka Srbiza. Reč je o stranci iz Paraćina koju zastupa Marko Stojković. Pretpostavićemo da Danica Popović, profesorka Ekonomskom fakulteta u Beogradu, nije znala za ovu paraćinsku političku stranku kada je pisala tekst „Siriza i Srbiza“. A i kako bi kada Pokret Grka Srbija nema svoju internet prezentaciju, iako Zakon o političkim strankama propisuje da je politička stranka „dužna da učini javno dostupnim putem interneta osnivački akt, lično ime zastupnika političke stranke, program, statut i druge opšte akte političke stranke, ako ih donosi“. A zna li za Srbizu Aleksis Cipras?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com