Kosovo neosnovano blokira srpske kamione

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić najavio je danas da bi tokom ove nedelje, uz posredovanje EU, trebalo da bude pronađeno rešenje za kamione s opasnim materijama koji već šesti dan stoje na prelazu Merdare.

ljajić

Ljajić je objasnio da se traži adekvatno rešenje za novonastalu situaciju, jer ni jednoj ni drugoj strani nije u interesu da se ulazi u ekonomski sukob i da se uvode dodatne recipročne ekonomske mere.

Kosovo je, kako je predočio, ovim potezom prekršilo CEFTA sporazum jer je samostalno izdalo sertifikate, iako nije član Evropskog sporazuma o međunarodnom drumskom prevozu opasne robe, budući da je za to uslov i članstvo u UN.

Takođe, Kosovo nije članici CEFTA sporazuma najavilo mogućnost uvođenja mera, niti je tražilo da se taj problem reši kroz bilateralne razgovore, precizirao je potpredsednik Vlade.

Prema njegovim rečima, ovim povodom održano je nekoliko sastanaka u Briselu i u okviru zemalja članica CEFTA sporazuma, dok su i danas vođeni razgovori uz posredovanje Unije.

On je izrazio nadu da će rešenje biti pronađeno ove nedelje, uz napomenu da kompanije koje trguju trpe ozbiljne posledice blokade, zbog čega je u obostranom interesu da se problem što pre reši.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com