Kovačević: Subvencionisana cena struje za Esmark? Nipošto!

Mi bismo napravili grdnu grešku ako bismo ušli u neke nove projekte koji mogu opstati samo sa subvencijama, jer je to u srži našeg dosadašnjeg problema, prokomentarisao je za portal Ekonomske Vesti informaciju o zahtevu Esmarka za subvencionisanom cenom struje u slučaju kupovine 80,01 odsto Železare Smederevo ekonomista Milan Kovačević.

„Srbija nipošto ne bi trebalo da pristane na taj zahtev i za to ima mnogo razloga. Hajde da počnemo od najmanjeg, a najmanji je to što su i svi građani potencijalni akcionari te Elektroprivrede Srbije pa bi trebalo i o njihovom interesu voditi računa pa ne prebaciti dobit iz tog preduzeća u Železaru, jer će samo država i Esmark biti suvlasnici Železare Smedero. Al to je najmanji razlog. Inače mi bismo napravili grdnu grešku ako bismo ušli u neke nove projekte koji mogu opstati samo sa subvencijama, jer je to u srži našeg dosadašnjeg problema. To će se širiti ako vi nekoga izdržavate, a ne može da postoji, jer održavate ideju da neko uz pomoć države može da opstane i onda ne stvarate uslove za zdrav privredni rast. Mi nipošto to ne bismo smeli da prihvatimo ovaj zahtev Esmarka, naročito zbog toga što smo mi već ogromnu subvenciju napravili Železari u poslednje tri god pokrivajući njene gubitke, otpisujući njene obaveze, ne znam tčano koliko je to, ali nije daleko od milijarde evra“, ističe Kovačević.

Kada su u pitanju određene carinske olakšice za Železaru Smederevo, što se takođe, kako saznaje portal Ekonomske Vesti, našlo u pregovorima države i Esmarka, Kovačević kaže da bi se moralo videti na koje carine tačno cilja Esmark.

„Mislim da oni ciljaju da se ukupna carina na njihov uvoz igo koksa i druge rude u potpunosti ukine. Ako to smera Esmark onda sam protiv toga“, kaže Kovačević.

Milan Kovačević

On smatra da je premijer Srbije Aleksandar Vučić u ovom slučaju napravio „grdnu grešku izjavom da Železara Smederevo treba da opstane po svaku cenu“.

„To ne shvatam. On je to odmah morao povući, da kaže napravio sam grešku, jer nijedno preduzeće ne može da opstaje duže ukoliko ne može da posluje uspešno“, smatra Milan Kovačević.

Kada su same subvencije u pitanju, Kovačević ističe primer SAD i nekih drugih uspešnih država.

„Kod njih ta subvencija bude neka privremena ispomoć, država preuzme nešto, ali onda to preduzeće bude uspešno i ta subvencija se vrati poreskim obveznicima. Ovde je pitanje da li Vlada Srbije može trpati novac u Železaru, koja će 80 odsto biti američka kompanija, na teret svih poreskih obveznika. To ne bi smela“, zaključuje Milan Kovačević.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com