Do kraja godine Zakon o planiranju i izgradnji

Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i urbanizma Srbije Zorana Mihajlović izjavila je u ponedeljak da bi novi zakon o planiranju i izgradnji, koji bi trebalo da omogući dobijanje gradjevinske dozvole za 28 dana, mogao biti spreman za usvajanje već u novembru, ali bez dela o konverziji gradjevinskog zemljišta.

Ona je za televiziju B92 kazala da „još razmišljamo o tome kako da se reši problem konverzije gradjevinskog zemljišta. Imamo nekoliko ideja kako to da uradimo. Imamo i obavezu prema evropskim direktivama gde svi moraju da plate konverziju, ali ima suprotnih zalaganja investitora“.

Mihajlović je kazala da se o tome razgovara i da će zakon verovatno biti donet bez dela o konverziji, koja bi se uredila iduće godine, kroz zakon o imovinskim poslovima.

Govoreći o problemu gradjana u zgradama u naselju „Dr Ivan Ribar“ u Novom Beogradu, čija je konstrukcija premazivana „oplatolom“ koji sadrži otrovan fenol i zbog čega su se stanari privremeno iselili, ministarka je navela da bi, po izveštaju Instituta Vinča, gradjani mogli da se vrate u sanirane stanove marta sledeće godine.

Ona je istakla da je njeno ministarstvo, kako bi sprečilo slične pojave, naložilo gradjevinskoj inspekciji da pre početka izgradnje bilo koje zgrade, proveri sav materijal koji se bude ugradjivao.

 

Beta

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com