Kredit Svetske banke za reformu javnog sektora u Srbiji

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović i šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen potpisali su danas ugovor o kreditu od 69 miliona evra za podršku reformama javnog sektora i državnih finansija u Srbiji.
evri
U saopštenju Svetske banke navodi se da će sredstva ovog zajma Srbija povlačiti tek pošto ispuni unapred dogovorene ciljeve.
Odobrenjem projekta „Program za rezultate u modernizaciji i optimizaciji javne uprave“, Svetska banka pokazuje spremnost da podrži tekuće reforme u javnom sektoru u Srbiji.
Vlada Srbije je usvajanjem Strategije za reformu javne uprave i Akcionog plana za njeno sprovodenje započela ambicioznu reformu javne uprave, rešavanje dugoročnijih problema, usredsređujući se na poboljšanje upravljanja zapošljavanjem u javnom sektoru i restrukturiranje institucija.
Pored toga što će se smanjiti fiskalni pritisak na budžet od strane javnog sektora, Strategija reforme javne uprave će, takođe, stvoriti uslove za bolje pružanje usluga u socijalnim sektorima.
Verheijen je istakao da reforme javnog sektora, uz poboljšanje poslovne klime i restrukturiranje javnih preduzeća, treba da otvore prostor za brži razvoj privatnog sektora i otvaranje novih radnih mesta, a takođe i da osiguraju spremnost Srbije za pridruživanje EU.
Po prvi put, Svetska banka i EU zajednički finansiraju jedan vladin program, kroz upotrebu sredstava Unije za budžetsku podršku sektoru i finansiranje na osnovu rezultata od strane Svetske banke.
Ovo je takode prvi zajam Svetske banke na zapadnom Balkanu kojim se koristi instrument zvani „Program za rezultate“, a kojim se daje direktna finansijska podrška programu u nekoj zemlji i koriste sistemi upravljanja javnim finansijama te zemlje u njegovom sprovođenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com