Krediti u švajcarcima: Mesečna rata sa 20.000 skače na 24.000 dinara

Ko je do sada imao mesečnu ratu od 20.000 dinara sada će plaćati 24.000 dinara, rekao je za portal Ekonomske Vesti Dejan Gavrilović iz Udruženja bankarskih klijenata Efektiva, a u vezi sa današnjim rastom vrednosti švajcarskog franka prema evru i uticaja tog događaja na građane u Srbiji koji su se zadužili u švajcarskoj valuti.

„Ako se zadrži ovo jačanje franka i u narednom periodu to će dovesti i do povećavanja mesečnih rata u dinarima. Švajcarska narodna banka je odustala od politike odbrane franka u odnosu na evro, ono što je bilo zakucano na 1 prema 1,2, i u ovom trenutku su se franak i evro izjednačili. To će u ovom trenutku značiti da će rate građanima porasti za 20 posto. Ko je imao ratu od 20.000 sad će imati 24.000, ko je imao 30.000, sad će imati 36.000 dinara. Osim toga i glavnice kredita u švajcarskim francima posmatrano prema evru će takođe porasti pa će u ogromnom broju slučajeva građani posmatrano prema evrima dugovati mnogo više nego što su uzeli čak i posle 5-6 godina redovnog otplaćivanja“, kaže Gavrilović.

Prema njegovim rečima teško je u ovom momentu prognozirati kako će se kurs švajcarskog franka kretati prema evru u narednim danima.

„Ono što je normalno i logično očekivati je da će Švajcarska narodna banka na neki način reagovati, jer ovoliko jačanje franka u odnosu na evro ne pogoduje ni švajcarskoj ekonomiji. To je ono što je sada najlogičnije za očekivati. Neke druge administrativne mere koje je u Srbiji moguće preduzeti ćemo videti u narednim danima, zatražićemo hitan sastanak sa Narodnom bankom Srbije i Ministarstvom finansija, da vidimo da li postoji neki način da se to ublaži, ako se ovakva situacija nastavi“, ističe Dejan Gavrilović.

Na naše pitanje kako se trenutna situacija možete ublažiti kada je Srbija u pitanju, on odgovara: „U principu ovo je totalno neočekivano za sve. Naš predlog koji se tiče kredita u švajcarskim francima je ostao nepromenjen, bez obzira na ovo, ali sada će možda samo više dobiti na značaju i na snazi, a to je da se svi krediti u švajcarskim francima konvertuju u evro po kursu koji je važio na dan isplate kredita, da se posmatraju kao evro krediti, i da građani na taj način nastave da ih otplaćuju. NBS svojom politikom može da brani kurs evra, ali ne brani kurs franka, logično je onda da se krediti u švajcarskim francima konvertuju u evro“.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com