KRIK: Mali tajno kupio 24 stana na bugarskom primorju

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije KRIK optužila je gradonačelnika Beograda Sinišu Malog da je tajno kupio 24 stana na bugarskom primorju vredna pet miliona evra.

Mali

Kako tvrdi KRIK, Mali je kao direktor dve ofšor firme sa Britanskih Devičanskih ostrva kupio 23 luksuzna apartmana u bugarskom letovališto Sveti Nikola, dok je jedan apartman kupio na svoje ime.

Nije poznato da li je Mali vlasnik tih kompanija ili je kupovinu sproveo za drugog kupca, navodi KRIK.

Sveti Nikola

Ukupna kvadratura svih 24 apartmana koje je, prema navodima KRIK-a, kupio u Svetom Nikoli iznosi oko 3.100 kvadratnih metara. U proseku oko 129 kvadrata po apartmanu. Oni spadaju među najveće u kompleksu, a jedan od 203 kvadratna metra se nalazi na plaži.

Sveti Nikola 2

Odmaralište Sveti Nikola sa 235 apartmana nalazi se na plaži Crnog Mora između bugarskih gradića Černomoreca i Sozopola. Udaljeno je 20 minuta vožnje od aerodroma u Burgasu.

Mali je apartmane u Bugarskoj kupovao koristeći ofšor kompanije sa Britanskih Devičanskih ostrva, koja su jedna od najatraktivnijih lokacija za one koji žele da osnuju ofšor preduzeća.

Prema dokumentaciji KRIK-a, Mali je upisan kao direktor dve kompanije: „Brigham Holding & Finance Inc.“ i „Etham Invest & Finance Corp.“.

Mali 2

Kao predstavnik ovih firmi, kupio je 2012. godine dve bugarske kompanije – „Erul 11“ i „Erma 11“ – koje su u svom vlasništvu imale po sedam apartmana u Svetom Nikoli.

Potpis Malog vidi se na kupoprodajnim ugovorima iz jula i avgusta 2012. godine. Ugovorena cena bila je oko 709.000 evra.

Ugovori takođe pokazuju da je Mali platio 1.585 evra u gotovini na dan kada je posao sklopljen i dogovorio da plati preostalih oko 707.000 evra u roku od tri godine od datuma potpisivanja. KRIK piše da je rok prošao pre tri meseca, ali nije poznato da li je novac uplaćen.

Tokom 2013. godine, Mali je preko ovih bugarskih kompanija kupio još devet apartmana. Zatim je, od 2013, prodao četiri apartmana u Svetom Nikoli, od toga poslednji apartman u maju ove godine.

KRIK navodi da je Siniša Mali veći broj apartmana kupio od kompanije Akladi iza koje stoji Srđan Dabić, bivši direktor srpskog ogranka ruske naftne kompanije Lukoil.

Dabić je pre 12 godina zastupao Lukoil u privatizaciji Beopetrola, koju je Savet za borbu protiv korupcije nazvao nepoštenom i koruptivnom. U to vreme, podseća KRIK, Siniša Mali je bio direktor Centra za tendere u Agenciji za privatizaciju i nadgledao je ovu privatizaciju u ime države.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com