Kultura značajan činilac u ekonomskom razvoju zemlje

Ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije Ivan Tasovac izjavio je danas da se kultura ne može razvijati bez snažne ekonomske baze, ali ni da se uspešna ekonomija i društvo ne mogu zamisliti bez snažne kulturne produkcije i kreativne industrije.

Tasovac

Tasovac je na Drugom forumu ministara kulture Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, koji se održava u Sofiji, istakao da su ekonomija i kultura neophodne jedna drugoj.

Ministar je rekao da je nužno da se akterima iz oba sektora pomogne da prepoznaju međusobnu važnost, kao i da se ohrabre u pronalaženju različitih modusa saradnje.

On je najavio da će Srbija, u saradnji sa Ministarstvom kulture Narodne Republike Kine, u junu 2016. godine biti domaćin posebnog međunarodnog foruma o kulturnim industrijama.

Prema njegovim rečima, cilj pomenutog foruma jeste da se stvore kanali za međunarodnu kulturnu razmenu i komunikaciju.

Forum će okupiti donosioce odluka i stručnjake 17 zemalja, koji će istražiti prostor i mogućnosti za buduću saradnju, stvoriti novu komunikacijsku platformu za kulturu i kreativne industrije i dati ključne smernice za implementaciju zajednički utvrđenih ciljeva na ovom polju, precizirao je Tasovac.

Ministar je poručio da je jedan od najvažnijih preduslova za uspešnu saradnju mapiranje sektora i analiza realnih snaga, izazova i mogućnosti razvoja kulture i kreativnih industrija, ne samo u svih 17 zemalja pojedinačno, već i u celini formata „16+1“.

On je ocenio da bi bilo važno razgovarati i o mogućnosti osnivanja stručnog tela koje bi se, davanjem proporuka i evaluacijom procesa razvoja sektora i osmišljavanjem mehanizama koordinacije i kontrole, bavilo izradom strategije razvoja kreativnih industrija između 16 država i NR Kine.

Tasovac je naglasio da bi posebnu pažnju trebalo posvetiti intersektorskoj saradnji – između kulture, turizma, ekonomije, nauke, i obrazovanja, kao i povezivanju lidera na planu kreativnih industrija sa nosiocima znanja u procesu razvoja inovacija iz drugih društvenih oblasti, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com