Ljajić: Saradnja sa kompanijom „Cisko“ u modernizaciji tehnološke mreže

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i generalni direktor kompanije „Cisko“ za jugoistočnu Evropu Piter Hajdu potpisali su danas Memorandum o razumevanju, koji predviđa saradnju u modernizaciji tehnološke mreže, kao i razvoj e-biznisa, informacione bezbednosti i akademske mreže.

ljajić

Ljajić je nakon potpisivanja dokumenta u Palati Srbija istakao da je „Cisko“ jedna od najvećih svetskih kompanija u oblasti proizvodnje opreme za internet i dodao da će ovaj memorandum omogućiti inteziviranje postojeće saradnje.

On je podsetio na to da je više od 70 odsto opreme koja se koristi u internet saobraćaju upravo proizvod te kompanije i napomenuo da sama činjenica da „Cisko“ na godišnjem nivou uloži više od 5,5 milijardi dolara u inovacije, govori o značaju te kompanije.

Potpredsednik Vlade je, kao primer, naveo da naša zemlja na godišnjem nivou uloži približno 100 miliona evra u inovacije, nauku i tehnologiju.

Ljajić je objasnio da će pomenuti memorandum omogućiti da specijalizovani investicioni fondovi, koji kreditiraju kompanije koje ulažu u inovacije, slobodno dođu na tržište naše zemlje.

On je rekao da je ovo dobar signal i za druge američke kompanije u oblasti IT da investiraju i ulažu u srpsku privredu.

Potpredsednik Vlade je napomenuo da je prošla godina bila rekordna za izvoz softvera iz naše zemlje i dodao i da je vrednost tog izvoza bila 324 miliona evra, što je za 40 odsto više nego u 2013. godini.

Ljajić je napomenuo da IT industrija učestvuje u bruto-domaćem proizvodu (BDP) Srbije sa 4,5 odsto i donosi više od 1,5 milijardi evra prihoda državi.

Sve to govori o potencijalu koji ovaj sektor ima, napomenuo je on i izrazio nadu da će taj potencijal biti bolje iskorišćen nakon potpisivanja ovog dokumenta i saradnje sa „Ciskom“ u narednom periodu.

Hajdu je rekao da je ovo izuzetan dan i za kompaniju „Cisko“ i da je na ovaj način samo formalizovano strateško partnerstvo koje već postoji sa Vladom Srbije.

On je istakao da će „Cisko“ svojim partnerima u svetu vrlo rado preneti poruku o ostvarenom napretku Srbije u oblasti IT-a.

Hajdu je objasnio da će „Cisko“ nastojati da pre svega radi na pružanju pomoći Srbiji u oblasti digitalizacije, jer je to jedno od polja na kojima ta kompanija najviše radi.

On je najavio da će ta kompanija u saradnji sa tehničkim fakultetima u Srbiji organizovati obuku za još 100 novih instruktora iz te oblasti, koji će pomoći da se organizuje rad 50 novih akademija u najboljoj tradiciji „Ciska“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com