Maksimalni napori za pomoć razvoju poljoprivrede

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Snežana Bogosavljević-Bošković prisustvuje Međunarodnom sajmu „Zelena nedelja“ u Berlinu i na poziv saveznog ministra za hranu i poljoprivredu Nemačke Kristijana Šmita, učestvuje na 8. Berlinskom samitu ministara poljoprivrede.

Bogosavljević-Bošković

Bogosavljević-Bošković  je tom prilikom izjavila da su ministri poljoprivrede iz 59 zemalja sveta saglasni da se moraju preduzeti maksimalni napori za pomoć razvoju poljoprivrede, za šta je potrebna podrška svih vlada i društva.

Samo na taj način sela će postati atraktivna mesta za rad i život, a socijalne i ekonomske nejednakosti između gradskih i seoskih područja ublažiti, rekla je ministar poljoprivrede.

Berlinski samit ministara poljoprivrede tradicionalno se organizuje u okviru najvećeg Međunarodnog sajma „Zelena nedelja“ – sajma za prehranu, poljoprivredu i hortikulturu.

Ove godine skup je posvećen temi „Kako da nahranimo naše gradove – poljoprivreda i ruralna područja u eri urbanizacije“.

Bogosavljević-Bošković je navela da na samitu učestvuju visoki  svetski zvaničnici iz oblasti poljoprivrede, među kojima je 59 ministara.

Prema njenim rečima, svi oni su saglasni da je obezbeđivanje i ostvarivanje prava globalne populacije na bezbednu i pristupačnu hranu i stabilnost ishrane jedan od ključnih izazova 21. veka, a u rešavanju tih izazova veliku ulogu odigraće težnja ka stvaranju političkog, ekonomskog i društvenog okvira za produktivnu i održivu poljoprivredu.

Ona je dodala da će ključnu ulogu imati pravno siguran pristup poljoprivrednom zemljištu, podrška investicijama u inovacijama, edukacija poljoprivrednih proizvođača, podizanje atraktivnosti ruralnih područja kroz jačanje ekonomske i socijalne infrastrukture u selima.

Bogosavljević-Bošković je rekla da su ministri na samitu istakli saglasnost da se moraju učiniti maksimalnni napori kako bi se potpomogao razvoj poljoprivrede i da se za to mora tražiti snažna podrška vlada i društva u celini.

Što se tiče razvoja poljoprivrede, veliku ulogu u tome imaju žene i mladi, a to su ključne stvari i izazovi u vremenima koja dolaze, odnosno način da se obezbedi održiva poljoprivreda i dovoljne količine hrane, kao i njena bezbednost, navela je ministar.

Tokom posete Berlinu, Bogosavljević-Bošković je razgovarala sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i hrane Slovenije Dejanom Židanom o daljim aktivnostima na unapređenju bilateralne saradnje dve temlje kao i o predstojećim aktivnostima na proglašenju Svetskog dana pčela, čiji je inicijator Slovenija, a Srbija je među 10 zemalja koje će biti zvanični predlagači te inicijative.

Takođe, Bogosavljević-Bošković susrela se i sa ministrom poljoprivrede Mađarske Šandorom Fazekašem sa kojim je razgovarala o iskustvima oko državnog poljoprivrednog zemljišta i dogovorila njegovu posetu Srbiji u narednih mesec dana, kao i sa ministrom poljoprivrede Crne Gore Petrom Ivanovićem sa kojim je razgovarala o saradnji u oblasti EU integracija i iskustvima u oblasti ruralnog razvoja.

Bogosavljević-Bošković razgovarala je i sa nemačkim ministrom poljoprivrede Kristijanom Šmitom, austrijskim ministrom Andreom Ruprehterom i luksemburškim ministrom Fernandom Etgenom.

Na inicijativu iranske strane planiran je i sastanak sa iranskim ministrom poljoprivrede Mahmudom Hodžatijem i razgovor o mogućem susretu povodom potpisivanja Sporazuma o saradnji u oblasti zdravlja bilja i biljnog karantina u cilju sprečavanja širenja biljnih bolesti i štetočina, koje mogu da imaju katastrofalne posledice po poljoprivredu i ekonomiju jedne zemlje.

Sajam „Zelena nedelja“, 81. po redu spada u najveće međunarodne sajmove tog tipa i svake godine okupi više od 1.700 izlagača i veliki broj posetioca koji mogu da uživaju u degustaciji hrane iz najrazličitijih delova sveta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com