Manje zaposlenih, manje nezaposlenih, više penzionera

Medju makroekonomskim pokazateljima na kojima je Vlada Srbije gradila predloženi rebalans budžeta za 2014. godinu su i oni sa tržišta rada. Tri su ključne informacije sa tog tržišta za period januar – avgust 2014: nastavljeno je smanjivanje formalne zaposlenosti (-1,7 odsto), registrovan je i pad prosečnog broja registrovanih nezaposlenih lica koja traže zaposlenje (-0,1 odsto) i porastao je ukupan  broj penzionera.
Formalna zaposlenost smanjena je u svim sektorima: u poljoprivredi (-4,7 odsto), u industriji (-3,2 odsto), u gradjevinarstvu (-7 odsto), u uslugama (-0,9 odsto).
U privatnom sektoru je zaposlenost pala za 2,3 odsto, a u javnom za 0,2 odsto.
Realno smanjenje prosečne neto zarade u Srbiji usporeno je tokom perioda januar – avgust ove godine (-0,5 odsto) u odnosu na januar – avgust prošle godine (-3,7  odsto).
Zarade su realno pale u sektorima poljoprivrede (-2,4 odsto)  i usluga (-0,7 odsto), a porasle u industriji (0,8 odsto) i gradjevinarstvu (2,7 odsto).
U privatnom sektoru prosečna neto zarada je realno smanjena za 1 odsto, a u javnom sektoru je povećana za 0,3 odsto. Što se javnog sektora tiče, prosečna neto zarada realno je porasla za 5,4 osto u javnim državnim preduzećima, dok je u ostalim delovima javnog sektora smanjena.
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com