Mi nemamo snage za pešačenje do Brisela

Sledeća godina će biti veoma kritična što se socijalnog stanja tiče, ali je malo verovatno da će doći do protesta kao u BiH kada je oko 200 radnika peške krenulo ka EU zbog teškog stanja u kojem se nalaze, rekao je za Ekonomske Vesti Zoran Mihajlović, potpredsednik Samostalnog saveza sindikata Srbije.

„Mislim da je to dobra ideja. Ali, mislim da je to kod nas malo verovatno. Dosta se energije izgubilo u nadanjima u ovih zadnjih petnestak godina. Dosta šansi je propušteno i sada svi iščekuju da će eventualno možda nešto krenuti, ali mislim da smo svi već malo posustali u toj priči“, rekao je Mihajlović.

On je dodao da su radnici u Bosni i Hercegovini na miran način pokušali da promene stanje, a da u Srbiji može da se desi neki mnogo gori scenario.

Grupa od oko 200 radnika Fabrike obuće Aida, Livnice čelika, Fabrike deterdženta Dita i Fabrike nameštaja Konjuh prepešačila je prošle nedelje 80 kilometara od Tuzle do graničnog prelaza Orašje kako bi „potražili bolji život u nekoj od EU zemalja“.

Oni su istakli da su očajni zbog stanja u kojem se nalaze i zahtevali su da im se ispalti jednokratna pomoć od 200 evra, poveže radni staž i da se pokrene proizvodnja u njihovim fabrikama.

Na kraju su prihvatili ponudu Vlade Tuzlanskog kantona da im se ispalti jednokratna pomoć od 110 evra i paket sa namirnicama vredan 90 evra.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com