Mihajlović: 30 miliona evra potrošenih za Južni tok neće biti vraćeno

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je jasno da gasovoda Južni tok neće biti i da je 30 miliona evra, koje je Vlada dala kao garanciju kada se formiralo zajedničko preduzeće, potrošeno i neće biti vraćeno.

Zorana Mihajlović

„Ne možete vratiti taj novac, budući da je on sad već potrošen, ali je velika šteta što Srbija nema drugi pravac dotoka gasa“, rekla je ministarka.

Mihajlović je dodala da je 30 miliona evra dato novoosnovanom preduzeću za istražne radove, pretprojektovanje i eksproprijaciju i da Vlada Srbije zna gde je novac dala.

Projekat gasovoda Južni tok Rusija je obustavila decembra 2014. godine jer je EU izvršila pritisak na svoju članicu Bugarsku da ne da potrebne odzvole za realizaciju tog projekta. Da Rusija razmišlja o takvoj mogućnosti, svedoči i memorandum koji je potpisao Gasprom o učešću u gasovodu Grčka-Italija.

Informaciju o toj odluci Rusije izneo je tokom tadašnjeg boravka u Turskoj, ruski predsednik Vladimir Putin istovremeno sa objavom starta novog projekta – gasovoda Turski tok, kojim je ruski gas preko Turske trebalo da bude transportovan u zapadnu Evropu. Novembra prošle godine, pošto je Turska oborila ruski vojni avion Su-24 na sirijsko-ruskoj granici, Turski tok je takodje obustavljen.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com